A Real Economy stábja szerint ma, csak Európában közel 900 ezer ember alszik az utcákon. Ez a szám Marseille vagy Torino lakosságának felel meg, de ebbe még az átmeneti szálláson élők sincsenek benne a Euronews cikke szerint. 

Az évek alatt a hajléktalanság is átalakult valamelyest. Egyre gyakoribb, hogy a pénzügyi, fizika vagy mentális nehézségekkel küzdők mellett a családon belüli erőszak elől elmenekült nők, vagy a megfelelő lakhatáshoz nem jutott fiatalok is megjelennek közöttük. 2009 óta az EU-ban összességében kétszeresére nőtt a hajlék nélküliek aránya. Egyedül Dániában és Finnországban figyelhető meg a javulás. 

Ahhoz, hogy valaki minőségben is elfogadható lakhatáshoz jusson, elengedhetetlen a megfelelő tőke. Az árak azonban egyre feljebb kúsznak, mind a lakhatás, mind az energia- és az élelmiszerárakat illetően. 2022-ben az EU-ban minden tizedik ember a fizetése 40 százalékát költötte el arra, hogy fedél legyen a feje felett. Mindezt annak ellenére, hogy a szociális jogok európai kitételei között alapvető emberi jogként szerepellakhatás biztosítása. 

Spanyolország ötlete a jövő kulcsa?

Housing First (első a lakhatás) program néven indult útnak a kezdeményezés, amely célja minden utcán élő ember számára az otthon biztosítása. A radikális lépés a hajléktalanság 25 százalékos növekedésének köszönhetően szavazták meg, amely csupán az elmúlt évtizedben következett be Spanyolországban

A program fő kitétele, hogy nincs kitétel. Nem kell megfelelni bizonyos kritériumoknak, még az alkoholról és a kábítószerről sem kell leszoknia az illetőnek, ahhoz, hogy lakhatáshoz jusson. 

Mindannyian emberek vagyunk. Megérdemeljük, hogy tető legyen a fejünk felett. A programnak köszönhetően, ha kimegyek az utcára az emberek tisztelnek engem, mert nem számít honnan jöttem

 – mondja egy spanyol „hajléktalan” Rita. 

rászorulók lakbérét a helyi önkormányzat fizeti. A közpénzből finanszírozott összegek ellenére a spanyolok a Housing First európai elterjesztését javasolják, és határozottan állítják, hogy költséghatékonyabb, mint a hajléktalan szálló alapú rendszer. Emellett kiemelték, hogy az önállóságnak köszönhetően sokkal nagyobb arányban fognak talpra állni a nincstelenek. 

 

 

 

Elárasztják az utcákat a hajléktalanok, szól a vészcsengő

Egy friss jelentés szerint a hajléktalanok száma az elmúlt tíz évben több mint a kétszeresére nőtt Franciaországban.Bővebben--->