Egyre több Franciaországban a hajléktalan, köztük rengeteg a nő, a gyermek és a külföldi – írja a Le Monde az Abbé Pierre Alapítvány 2023-as jelentése alapján.

A jelentés szerint jelenleg körülbelül 330 ezer hajléktalan él az országban, ennek egy része él az utcán, másik részük pedig hajléktalanszállókon és befogadóközpontokban húzza meg magát. Ez a szám azonban csak becslés, mivel a legutóbbi nyilvános statisztikák még 2012-ből származnak.

2012-ben több mint 141 ezerre tették a hajléktalanok számát Franciaország szárazföldi részén.

Láthatjuk, hogy emelkedő tendenciáról van szó, hiszen a hajléktalanok száma az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére nőtt

 – hangsúlyozta Manuel Domergue, az Abbé Pierre Alapítvány kutatási igazgatója.

Nathalie Latour, egy hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezet igazgatója arról beszélt, hogy véleménye szerint a migrációs politika, a lakhatási politika és a börtönből való szabadulások állnak a növekvő hajléktalanság hátterében.

2023 szeptemberében Emmanuel Macron francia elnök arról számolt be, hogy a szállókon élők közel hatvan százaléka olyan személy, akik a menedékkérelmük elbírására várnak vagy illegálisan tartózkodnak az országban.