A BMI, a Fitch Solutions kutatási egysége is azon a véleményen van, hogy Guyana idén robbanásszerű növekedést fog átélni – mondta Andrew Trahan, a latin-amerikai országkockázatokért felelős vezetője. Várakozásai szerint a guyanai reál-GDP mintegy 115 százalékkal emelkedik a következő öt évben. A növekedés pontos mértéke attól függ, hogy a további olajkitermelés milyen gyorsan indul be.

A BMI úgy látja, hogy a guyanai olajtermelés az idei napi 390 000 hordóról 2027-re napi több mint egymillió hordóra emelkedik, amint az ExxonMobil által vezetett konzorcium az ország Stabroek blokkjában új tengeri mezők nyílnak meg.

A Stabroek Block egy 6,6 millió hektáros tengeri olajtartalék az ország atlanti partjainál, és az ExxonMobil becslései szerint 11 milliárd hordónyi olajat tartalmaz.

Guyana erőteljes növekedését az elmúlt évek felfedezéseit követően az olajtermelés gyors bővülése hajtotta és hajtja majd a jövőben is – mondta Trahan, hozzátéve, hogy a magasabb olajtermelés Guyana nettó exportját fogja erősíteni.

Guyana 2022-ben 62,3 százalékos GDP-növekedést ért el, ami az IMF szerint a legmagasabb a világon.

Amellett, hogy a harmadik olajmező üzembe helyezésével felgyorsult az olajtermelés, a guyanai nem olajágazat növekedését a közlekedésbe, a lakásépítésbe és a humán tőke növelésébe történő beruházások is ösztönözték. Az IMF jelentése kiemelte, hogy Guyana mezőgazdasága, bányászata és kőbányászata is jól teljesít.

A világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Trahan előrejelzése szerint az ország 2023-ban ismét a világ leggyorsabban növekvő gazdasága lesz, és arra számít, hogy legalább a következő két évben megtartja ezt a címet. Úgy látjuk, hogy ez az erőteljes növekedés a következő években is folytatódik, mivel az olajtermelés folyamatosan emelkedik, és a reál-GDP 2022 és 2028 között nagyjából 115 százalékkal nő.

Guyana erősebb energiaexportja az ország növekedési pályáját fogja táplálni, ahogyan az erős beruházások, az új foglalkoztatási lehetőségek és a kormányzati bevételek növekedésének tovagyűrűző előnyei is.

A kedvező kilátások bearnyékolja a korrupció

Guyana az egyik legszegényebb karibi országból gyorsan fejlődött egy kivételes növekedést mutató gazdasággá – mondta a CNBC-nek Valerie Marcel, a Chatham House agytröszt munkatársa.

A pozitív növekedési pálya folytatódni fog, de ez az ország politikai stabilitásától és a magas olajáraktól függ.

Idővel az olajárak meglehetősen változékonyak lesznek, és hosszabb távon alacsonyak maradnak. Ezért rendkívül fontos, hogy Guyana diverzifikálja gazdaságát – tette hozzá Marcel. Mint minden olajbevételektől függő ország, Guyana is kockázatokat rejt magában, különösen a korrupció és a „holland betegség” terén.

A holland betegség egy gazdasági kifejezés, amely azokra a negatív következményekre utal, amelyek az újonnan felfedezett erőforrások következtében bekövetkező gyors fejlődésből erednek, ami paradox módon károsítja a gazdaság szélesebb értelemben vett működését.

Guyana olyan ország, amelynek történelmében mély megosztottság alakult ki az indo- és afro-guyanai lakosság között, és amely a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel küzd

– foglalta össze a lényeget Trahan.