A 81. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese Christopher Nolan Oppenheimer című filmje volt: az atombomba atyjáról készült életrajzi filmet öt díjjal jutalmazták. A legjobb drámai film trófeája mellett Nolan a rendezői díjat is megkapta, a főszerepet alakító Cillian Murphy a drámai filmes mezőny legjobb színészének díját vehette át, Robert Downey Jr. a legjobb férfi mellékszereplőét, Ludwig Göransson pedig a legjobb eredeti filmzenéért járó elismerést.

Elképesztő sikert aratott az Oppenheimer: százmilliókat hozott dollárban és forintban is. A három órás életrajzi dráma, amely az első atomfegyver előállításának történetével, a szigorúan titkos Manhattan-tervvel foglalkozik, a produkció ma aktuálisabb, mint bármikor, 78 éve ezen a napon robbant a bomba Hirosima felett. A filmről itt írtunk részletesebben >>>

Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című Frankenstein-variációjával, amely a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában győzött, a főszereplőt, Bellát alakító, Emma Stone is elnyerte a legjobb színésznő díját. A görög filmrendező szürreális alkotása, amely Velencében Arany Oroszlán-díjat kapott, a nagy esélyesnek tartott Barbie orra elől vitte el a trófeát.

A drámai filmes mezőny legjobb színésznőjének díját Lily Gladstone vehette át Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjéért. 

 

A Golden Globe néhány viharos éve és egy sor botránya után a díjakat odaítélő Hollywoodba akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) teljesen átalakult, és a ceremónia az Oscar-gála, valamint a Grammy után a díjszezon harmadik legnagyobb díjátadójaként próbál visszatérni. A Golden Globe-ot felvásárolta és nyereségorientált vállalkozássá alakította az Eldridge Industries. A korábban mintegy 90 tagot számláló HFPA-t feloszlatták, és most egy új, a világ minden tájáról érkező, mintegy 300 szórakoztatóipari újságíróból álló csoport szavaz a díjakról.

A legjobb forgatókönyv díját Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című filmje vitte el, amely a legjobb nemzetközi film díját is megszerezte.

A vígjátékok filmes mezőnyében Alexander Payne Téli szünet című filmjének két sztárja is díjat kapott a gálán: Paul Giamatti a legjobb színész, a Da'Vine Joy Randolph pedig a legjobb női mellékszereplő lett.

A legjobb animációs film Golden Globe-ját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című alkotása kapta.

A televíziós Golden Globe-díjak közül a legjobb drámai sorozat trófeáját az Utódlás befejező évada nyerte el. A médiadráma ezzel harmadik díját gyűjtötte be a kategóriában. Az HBO-sorozat három sztárja, Matt Macfadyen, Sarah Snook és Kieran Culkin szintén díjjal távozott a gáláról.

A korona című Netflix-sorozatban nyújtott alakításáért Elizabeth Debicki a legjobb női mellékszereplő díját vehette át.

 A mackó című Hulu-széria három díjat kapott: a legjobb vígjátéksorozat elismerése mellett Jeremy Allen White és Ayo Edebiri is díjazott lett.

A Golden Globe-ceremónián ugyancsak három díjjal jutalmazták a Balhé című korlátozott epizódszámú sorozatot: a kategória fődíja mellett Ali Wongot és Steven Yeunt is elismerték színészi játékukért.

A Golden Globe újonnan bevezetett stand-up-díját első alkalommal Ricky Gervaisnek ítélték oda.

A Greta Gerwig rendezte Barbie első díját Billie Eilish kapta a film What Was I Made For? című betétdaláért. A Golden Globe az idén először adott át mozis kasszasikereket elismerő trófeát, amelyet a Warner Bros. Barbie című produkciója kapta, amelynek globális bevétele meghaladta az 1,4 milliárd dollárt (484 milliárd forintot). A film sztárja és producere, Margot Robbie vett át a díjat.

„Szeretnénk ezt a bolygó minden egyes emberének ajánlani, aki felöltözött és elment a világ legnagyszerűbb helyére: a moziba" – mondta Robbie.

A Barbie című film bemutatója által kiváltott nagy érdeklődés a Mattel által gyártott ikonikus babák eladásainak növekedéséhez vezetett, amelyek az elmúlt évben folyamatosan csökkentek. Egyetértés volt azonban abban is, hogy ez a fellendülés rövid életű lesz.A Mattel amellett, hogy részesül a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével, Greta Gerwig rendezésében készült film bevételeinek egy kis részéből, profitálhat a babák, merchandising termékek és más márkákkal, például a Zarával, a H&M-mel és a Gap-pel együttműködő termékek eladásából, amelyet a Barbie mozibemutatót megelőző hatalmas marketingakció pumpált fel – írta a Money.it.