Miközben a filmes szakírók már azt találgatják, hogy hány Oscar-díjat söpörhet be az Oppenheimer című film, egyelőre nem csitul a produkció körüli kampány.

J. Robert Oppenheimer, a Manhattan-projekt vezetőjének életrajzi filmje három órás hosszával megdolgoztatja a nézőket. Ennek ellenére július 20-a óta sorra dönti a rekordokat: a film összbevétele világszinten már most több mint 425 millió dollár, így nem meglepő, hogy magyar mozikban is kasszasiker.

A Filmforgalmazók Egyesületének adataiból kiolvasható, hogy a Christopher Nolan rendezte filmre a premiert követő három nap leforgása alatt 99 547 jegy kelt el, összesen 208,6 millió forint értékben.

A tragikus történetet feldolgozó film azonban nem egyeduralkodó a nyári filmkínálatban, világszerte és itthon is a Margot Robbie főszereplésével készült Barbie áll az élen, jóval 100 ezer fölötti nézőszámmal és 430 millió fölötti árbevétellel.

Manhattan-terv

A Manhattan terv a második világháborúban egy szigorúan titkos projekt volt, amit az atomfegyver kifejlesztésére hoztak létre, melyben részt vett az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada. 1942-ben Franklin D. Roosevelt elnök indította el a magyar Szilárd Leó kezdeményezésére (akit ebben Albert Einstein is támogatott). A projekt vezetőjének Robert Oppenheimert nevezték ki, aki számos neves amerikai tudós mellett magyar, olasz és más egyéb származású fizikust választott ki a projektben való részvételre. A Manhattan terv katonai vezetője Leslie R. Groves mérnök-tábornok volt.