Mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint az a könnyítés, amely szerint az idei évtől az évi két alkalom, március 15. és szeptember 15. helyett már csak egyszer kell gépjárműadót fizetni – mondta Izer Norbert, aki szerint azért kellett ezt a lépést megtenni, mert sok autós az évi kétszeri fizetés során vagy elfeledkezett a második részletről, vagy duplán is kifizette.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2021. január 1-től vette át a belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat, akkor a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak. De! Ameddig az ebben meghatározott gépjárműadó-kötelezettség nem változik, az adóhivatal az éves gépjárműadóról csak értesítést küld, új határozatot nem – ismertette az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra: amennyiben problémát okozna az adózóknak az évi egyszeri fizetés, annak érdemes részletfizetési kedvezményt kérni, amely a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) néhány kattintással e, ráadásul automatikusan jár.

Az családok, a lakosság vagy például az egyéni vállalkozók az öthavi, pótlékmentes részletfizetést június 30-ig, évente egyszer vehetik igénybe.

Az államtitkár emlékeztetett, azok az egyesületek, alapítványok, köztestületek mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól, amelyek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában vannak, és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége.

Júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan. Ha szeptember 15. előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15. utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adónemén. Itt vannak a részletek >>>

Itt van egy videó is, a könnyebb használathoz: