A gépjárműadót a jövő évtől az új szabályok szerint egyszerre kell majd befizetni, nem lehet ketté osztani, mint korábban – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Jelenleg ugyanis az adott évre vonatkozó gépjárműadót két egyenlő részletben,

  • március 15-ig,
  • és szeptember 15-ig kell befizetni.

Jövőre azonban teljesen új határidőre kell készülni, a teljes összeget április 15-ig kell kiegyenlíteni az adófizetésre kötelezetteknek – tehát mindenkinek, akinek van a tulajdonában gépjármű.

Az idei év szeptember 15-ig esedékes adót természetesen még a korábbi rendelet szerint kell fizetni, jövőre azonban már a második negyedévben beszedi a NAV az egész éves gépjárműadó összegét.

Aki nem tudja egyszerre befizetni az adót, az öt hónapos részletfizetést kérhet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a könnyítés nem jár automatikusan, „kizárólag adózói kérelemre vehető igénybe”.

Mi állhat a háttérben? Az intézkedéssel mindössze egyszerűsíteni akarták az adófizetést, hiszen a két egyenlő részletben történő befizetés csak arra volt jó, hogy megzavarja az adózókat. Gyakori oka volt az adóhátralék felhalmozódásának, hogy a gépjármű tulajdonosok csak az első féléves részletet fizették be, majd arra az évre több gépjárműadót már nem utaltak a NAV felé. 

Ennyit kell fizetni jelenleg

A gépjárműadó összege a kocsi korától és teljesítményétől függ. Minél idősebb az autó, annál kevesebb adót kell fizetni a tulajdonosnak.

Kor (év)

Adó

0–3

345 Ft/kW

4–7

300 Ft/kW

8–11

230 Ft/kW

12–15

185 Ft/kW

16–

140 Ft/kW

 

Lehet utalva és az ÜPO-ról is fizetni

Természetesen a korábbi megoldások is használhatók: ha valaki átutalással fizet, a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani.

Júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (ÜPO) is. Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan. Ha szeptember 15. előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15. utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adónemén – figyelmeztet az adóhatóság.