Az Európai Unióval kötött megállapodással a Garantiqa lett az első magyar InvestEU program végrehajtó partnere. Az InvestEU-nak köszönhetően új, minden eddiginél jobb feltételekkel rendelkező garanciatermék lesz elérhető a magyar kis- és középvállalkozásoknak – jelentette ki Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Közvetett uniós hitelezés a tagállami vállalatoknak – InvestEU

Az InvestEU program a fenntartható növekedést támogató, jelentős magán- és közpénzek mozgósításával hosszú távú finanszírozást biztosít az EU számára. Emellett segít mobilizálni a magánbefektetéseket az EU szakpolitikai prioritásaihoz. Az InvestEU program egy fedél alatt egyesíti az uniós beruházások támogatására rendelkezésre álló uniós pénzügyi eszközök sokaságát, egyszerűbbé, hatékonyabbá és rugalmasabbá téve az európai beruházási projektek finanszírozását. 

Az InvestEU-alapot tagállami pénzügyi partnereken keresztül hajtják végre, amelyek az uniós költségvetési garancia védelmét élvezve fektetnek be helyi projektekbe. A tagállami pénzügyi partnerek befektetéseit 26,2 milliárd euró uniós hitelgarancia támogatja, ami növeli kockázatviselő képességüket, így legalább 372 milliárd euró további magánfinanszírozás mozgósítását teszi lehetővé az EU-ban.

A magyar megállapodás

A mostani megállapodásnak köszönhetően Magyarországon olyan területeken válik elérhetőbbé a projektek finanszírozása, mint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a tiszta energia, a digitális átállás, a kutatás-fejlesztés, a termelési hatékonyság, valamint az átmeneti régiók és a vidékfejlesztés támogatása.

A megállapodás lehetővé teszi a Garantiqa számára, hogy támogassa a magasabb hitelkockázatú és hosszabb lejáratú műveleteket, ezáltal ösztönözve a nagy gazdasági és társadalmi hatású projektekbe történő befektetéseket. Az aláírt megállapodás továbbá támogatja a magyar ipar modernizációját és dekarbonizációját.

Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni
Kép: Getty Images, Thierry Monasse

Paolo Gentiloni, a gazdaságért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „Az InvestEU olyan beruházásokat támogat EU-szerte, amelyek segítenek közös célkitűzéseink megvalósításában, különösen a zöld és a digitális átállás terén. Nagy örömömre szolgál, hogy a megállapodás segíti a magyarországi kkv szektort a fejlődésben és munkahelyteremtésben, valamint az innováció és a fenntartható növekedés előmozdításában.”

„Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás egy újabb jelentős lépés annak érdekében, hogy minél több magyar vállalkozás férjen hozzá a növekedési céljait támogató finanszírozási eszközökhöz. Célunk a folyamatos gazdasági fejlődés biztosítása, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar kis- és középvállalkozások sikeresen elérjék céljaikat”

– mondta az aláírási ceremónián Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. küldetése, hogy minél több vállalkozásnak segítsen abban, hogy hozzájussanak a terveik megvalósításához szükséges finanszírozáshoz. Tavaly a magyar kis- és középvállalkozói szektort támogatták a legnagyobb fajlagos intézményi kezességvállalási volumenben, hiszen a Garantiqa 2023 első félévében 2545 milliárd forintnyi kezességet vállalt, amely több mint 3200 milliárdos hitelállományhoz kapcsolódott.” A vezérigazgató hozzátette, az InvestEU-nak köszönhetően új, minden eddiginél jobb feltételekkel rendelkező garanciatermék lesz elérhető a magyar kis- és középvállalkozásoknak.

(Tieger Endre)

„Szuverenitási pecsét” az EU-tól: 13 milliárd euró plusz a cégeknek

Az elmúlt évek válságaira válaszul az Európai Unió tagországainak kiemelt céljuk lett, hogy csökkentsék gazdaságaik globális függőségét a kritikus ágazatokban. A stratégiailag kiemelt ágazatokban működő uniós vállalatok egy hivatalos uniós pecsétet és mellé plusz forrást kaphatnának, hogy megőrizzék versenyképességüket.