Akkor is uniós forráshoz juthatnak a pályázók, cégek, ha nem nyertek, de magas pontszámot kaptak a Horizont Európa, a Digitális Európa program, az Európai Védelmi Alap, az EU4Health program vagy az Innovációs Alap pályázati felhívásainak versenyeztetési eljárásában – döntött az Európai Parlament. Mindez az uniós cégek védelme, a globális ellátási láncoktól való függetlenedés jegyében történik.

Az elmúlt évek válságaira válaszul az Európai Unió tagországainak kiemelt céljuk lett, hogy csökkentsék gazdaságaik globális függőségét a kritikus ágazatokban. Az Európai Bizottság javaslata szerint, amit most módosításokkal az Európai Parlament is megszavazott, a stratégiailag kiemelt ágazatokban működő uniós vállalatok egy hivatalos uniós pecsétet és mellé plusz forrást kaphatnának, hogy megőrizzék versenyképességüket.

Az új uniós eszköz közvetlenül 13 milliárd eurót biztosítana erre a vállalatok számára.

Az elmúlt években a francia elnök Emmanuel Macron volt az egyik leghangosabb szószólója az európai stratégiai autonómiának. Szerinte az Európai Uniónak a sarkára kell állnia, annak érdekében, hogy a globális versenyben megtarthassa, a kockázatos ágazatokban pedig növelhesse versenyképességét. A világjárvány, a geopolitikai folyamatok és a háborúk hatására az Európai Unió és a tagállamok vezetői is hasonló lépésekben kezdtek el gondolkodni. Az Unió globális függőségének csökkentését célzó döntések következményeiből, többek között az elmúlt évekből érdemes megemlíteni az USA-EU kereskedelmi vitákat; a chipgyártás Európába telepítésére való törekvést vagy az EU kínai vállalatok elleni szubvenció-ellenes vizsgálatát.

Ebből a folyamatból következik, hogy az Európai Unió anyagilag és adminisztratív eszközökkel is megpróbálja segíteni azokat az uniós vállalatokat, amelyek projektjei hozzájárulnak Európa globális függőségeinek csökkentéséhez. Ennek az uniós támogatási hullámnak a legújabb közvetlen eszköze lenne a Stratégiai Technológiák Európai Platformja.

Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) - új uniós eszköz

A Stratégiai Technológiák Európai Platformja nevű eszköz célja, hogy megerősítse az európai versenyképességet, valamint csökkentse a függőséget a külföldi ellátási láncoktól. A tervek szerint a STEP elősegíti a digitális gazdaság, a karbonsemleges iparágak és a biotechnológiák kulcsfontosságú technológiai értékláncaiban az európai kontroll növekedését, valamint a munkaerő- és készséghiány kezelését és az innováció támogatását, visszaépítve ezzel a globalizáció során erodálódott európai súlyt és befolyást. Az új eszköz két formában támogatná a vállalatokat. Egyrészről közvetlen anyagi forrásokhoz juthatnának, másrészről egy uniós pecséttel felvértezve kiemelnék őket a piacról a nagyobb figyelem és a magántőke bevonzása érdekében.

„Szuverenitási pecsét”

A „Szuverenitás-pecsétet" minden olyan vállalat vagy szervezet által elindított projekt megkaphatja, amely a Horizont Európa, a Digitális Európa program, az Európai Védelmi Alap, az EU4Health program vagy az Innovációs Alap pályázati felhívásainak versenyeztetési eljárásában magas pontszámot ért el.

Amennyiben egy kiváló minőségű projekt a korlátozott költségvetési lehetőségek miatt nem kaphat finanszírozást abból a programból, amelyre pályázott, a „Szuverenitási pecsét" címke segítségével kiváltságos és egyszerűsített hozzáférést kap a STEP keretében rendelkezésre álló egyéb finanszírozási forrásokhoz.

Ez a pecsét segítene a beruházási projekteknek magántőkét vonzani azáltal, hogy igazolja a STEP célkitűzéseihez való hozzájárulásukat. Így a piaci szereplők számára iránymutatásul szolgálhat majd a befektetési döntések meghozatalában.

Az EP által javasolt összegek

Az Európai Bizottság eredetileg 10 milliárd eurót javasolt keretösszegnek. Az európai parlamenti képviselők ezen felül szorgalmazzák azt további 3 milliárd euróval megfejelni, így a STEP költségvetése 13 milliárd euróra emelkedne. Az EP javaslata alapján 5 milliárd eurót az Innovációs Alap forrásainak növelésére, 4,2 milliárd eurót pedig az InvestEU-rendelet bővítésére, míg 1,3 milliárd eurót a Horizont Európáról szóló rendelet szerinti pénzügyi keretösszeg növelésére kellene fordítani. További 2,5 milliárd euróval növekedhetne az Európai Védelmi Alap keretösszege is.

Összeségében a remények szerint a közvetlen uniós forrásokon túl a Stratégiai Technológiák Európai Platformja akár 160 milliárd eurónyi beruházást is becsatornázhat az uniós vállalatokhoz.

Következő lépések

Amint a tagállami kormányok szakminisztereiből álló Tanács megállapodott a közös álláspontjáról, megkezdődhetnek a tárgyalások a Tanács és az Európai Parlament között. Az EP-képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a tervezetről, valamint az uniós költségvetés hosszú távú felülvizsgálatáról minél hamarabb megállapodás szülessen, mivel a csomagot be kellene építeni a 2023 novemberében megtárgyalandó 2024-es éves uniós költségvetésbe.