„Felszólítom a nagy döntéshozókat, az energetikai vállalatokat és a napelemparkok fejlesztőit, hogy tömegesen folyamodjanak a Made in France panelekhez” – mondta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter pénteken, amikor meglátogatott egy malajziai panelekkel felszerelt dél-franciaországi napelemparkot.

Le Maire elmondta, hogy a francia gyártmányú napelemes termékek előnyben részesítése a külföldi riválisokkal szemben a francia „napelemes paktum” célja, amely egy új kezdeményezés a hervadó ágazat felélesztésére, amely az erősen támogatott kínai konkurenciával szemben vesztésre áll. A kezdeményezés technikailag arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy európai paneleket vásároljanak, de Le Maire egyértelmű volt:

azt akarja, hogy Franciaország legyen az első.

A miniszter sürgetése azonban uniós szabályokba ütközhet. Az EU elvileg tiltja az olyan intézkedéseket, amelyek az egyik ország vállalatainak előnyben részesítik a másik ország vállalatait a közbeszerzési szerződések odaítélésekor – írja a Politico.

A lépés nem sokkal azután történt, hogy az EU véglegesítette a Net-Zero Industry Actet (NZIA), amely közvetve arra ösztönzi az uniós országokat , hogy európai napelemeket vásároljanak, amit Párizs is szeretne.

Franciaország az általa felhasznált napelemek 40 százalékát helyben akarja előállítani, mondta Le Maire, és ezt NZIA-célként mutatta be. Az uniós törvény azonban az egész blokkra, nem pedig az egyes országokra vonatkozóan határozta meg a termelési célokat.

Franciaország emellett állami támogatást nyújt több napelemes projekthez az országban, többek között 200 millió euróig terjedő adókedvezményt két napelemgyárnak. Emellett enyhíti a napelemek mezőgazdasági területeken történő telepítésére vonatkozó szabályokat. Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság a hét elején vizsgálatot indított a kínai tulajdonú romániai napenergia-ágazat ellen állítólagos illegális támogatások miatt.