A magyar kamionosok is csatlakoznak a lengyelek és a szlovákok által szervezett demonstrációhoz, amelynek célja az ukrán-magyar határon lévő Záhony-Csap határátkelő forgalmának akadályozása december 31-ig. 

demonstráció további követelése annak a megállapodásnak a felülvizsgálata amely az orosz-ukrán háború kitörésekor liberalizálta a közúti áruszállítást az Európai UnióUkrajna valamint Moldova között. Hasonló okokból a lengyel kamionosok már november 6. óta blokád alatt tartják az ukrán határátkelőket.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése legyőzhetetlen konkurenciát jelent. Az érdekképviselet vezetője kifejtette, hogy

a 2024 júniusáig meghosszabbított engedély a magyar közutakon a magyar járművek futásteljesítményének 4 százalékos csökkenését, az ukrán fuvarozók teljesítményének pedig 30 százalékos növekedését eredményezte.

Árvay szintén kiemelte, hogy az ukrán fuvarozók jelentős árelőnnyel dolgoznak, ráadásul nem érvényesek rájuk az uniós szabályok, amely felforgatja a tagállamok közötti logisztikai ágazat rendjét.

30 kilométeres sor, egyhetes várakozás a határnál

A teherforgalom nagy része Lengyelországon keresztül jut el Ukrajnába, így a magyar határblokád miatt káosz alakult ki. Több átkelőn 30 kilométeres sorok torlódtak fel, a sofőröknek sokszor egy hétnél többet is kell várniuk az átjutáshoz. 

A személyautók és buszok forgalma nem lesz akadályozva, de tehergépjárművekből óránként csupán 2 darab lépheti át a határt. A blokád alól fel vannak mentve az élő állatot vagy friss termékeket szállító, valamint a vízkárelhárítást, a segítségnyújtást, a műszaki, a baleseti és a rakomány mentést végző teherautók. A humanitárius célú fuvarok szintén kivételt képeznek – írja a hungarokamion.hu.

 

 

 

25 százalékos béremelést követelnek a Volánbuszosok

Lázár János szerint a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) igénye irreális. A járatok fele kimaradhat a mai napon, a sztrájk folytatódik. Bővebben --->