Az olyan népszerű sportesemények, mint például a labdarúgó mérkőzések, különösen a nemzetközi bajnokságok esetén megnőhet az online csalások száma. A hamis jegyértékesítéstől kezdve, a személyes és banki adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála, amellyel találkozhatunk. A tapasztalatok szerint

a meccsek fokozott izgalma, a lelkes szurkolás elvonhatja a sportfogadók figyelmét, és könnyebben dőlhetnek be a tuti tippeknek, az álomszerű bónusz ajánlatoknak vagy a túl vonzó odds-oknak az esetleg még játékszervezői engedéllyel sem rendelkező oldalakon.

„A Tét Te vagy!” kezdeményezés célja, hogy bemutassa a sportesemények vonatkozásában felmerülő csalástípusokat, trendeket, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó információbiztonsági kockázatokat, emellett külön figyelmet fordítva a megelőzésre és a védekezésre is a kibertérben.

A kampány résztvevői a közös fellépés erejével kívánják felhívni a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyobb sportszervezetek és a nagyszabású sportesemények vonzzák a kiberbűnözőket. A 2022-es FIFA-világbajnokság idején szakértői becslések szerint: 

  • több mint 100 csaló domain adta ki magát a katari világbajnokság hivatalos weboldalainak;
  • illetve 53 gyanús alkalmazást tiltottak ki a hatóságok a különféle online alkalmazásokból.

Ezeket jellemzően reklám- és rosszindulatú programok letöltésére tervezték.

Mindezek mellett számos olyan csaló oldal vált ismertté, amelyek megkérdőjelezhető affiliate marketing vagy piramisjátékok terjesztésére működhettek. Sajnos egy-egy hízelgő mondat, ajánlat már elegendő tud lenni ahhoz, hogy a kiberbűnözők elérjék a céljukat, emellett a csalási kísérletek is egyre kifinomultabbak.

A Szerencsejáték Zrt., a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Magyar Labdarúgó Szövetség éppen ezért arra figyelmezteti a szurkolókat és a játékosokat, hogy legyünk óvatosak, a biztonságtudatos jelenlét, a higgadtság és a körültekintő működés lesz a kulcs minden ilyen helyzetben.