Ez a webhely most a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség ellenőrzése alatt áll – ez áll a Lockbit webhelyén található közleményben. Az adatlopásért és zsarolásért felelős hackercsoportot egy nemzetközi rendőrségi akció keretében felszámolták. Ezt a brit Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NCA) jelentette be – írta meg a Die Zeit.

A lefülelt hackerek honlapján arra is emlékzetetnek, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szorosan együttműködik az FBI-val és a Cronos hadművelet nevű nemzetközi bűnüldöző egységgel. A nemzetközi műveletben az Europolon kívül az amerikai FBI, valamint Németország, Franciaország, Japán, Svájc, Kanada, Ausztrália, Svédország, Hollandia és Finnország bűnüldöző hatóságai vettek részt.

A Lockbit képviselője egy titkosított üzenetküldő alkalmazáson keresztül azt mondta, hogy a csoportnak vannak tartalék szerverei, amelyeket még nem értek el a bűnüldözők.

A Lockbit bűnözői csoport más csoportoktól felbérelt hackerekkel együtt az elmúlt hónapokban feltörte a világ néhány legnagyobb vállalatának számítógépes rendszerét, így 2023 elején Nagy-Britanniában a Royal Mail postai szolgáltatót is. A Lockbit azzal keres pénzt, hogy olyan érzékeny adatokat lop amivel zsaroló pozícióba kerül, és váltságdíjat kér. A Cisa amerikai kiberbiztonsági ügynökség szerint a Lockbit 2020 óta legalább 1700 amerikai szervezetet támadott meg.

Sajtóértesülések szerint a Lockbit szoftver 2020-ban jelent meg orosz nyelvű fórumokon, ami miatt egyes elemzők azt hitték, hogy a csoport Oroszországból érkezett.

A ma már hatóságok által ellenőrzött sötét weben található honlapján a csoport kijelentette, hogy Hollandiában van a székhelye, apolitikus, és csak a pénz érdekli.

Veszélybe került az amerikai infrastruktúra, az FBI figyelmeztetést adott ki. Az ügynökség igazgatója, Christopher Wray szerint olyan kínai próbálkozások zajlanak, amelyekkel megpróbálnak rosszindulatú szoftverkódokat beilleszteni a számítógépes hálózatokba, hogy bejussanak az elektromos hálózatba vagy éppen a vízellátásba. Itt vannak a részletek >>>