Hornung Ágnes családügyi államtitkár az új támogatási rendszer kapcsán adott interjút a Portfoliónak. Elárulta, hogy a korábbi csok-hoz képest több korlátozást is tartalmaz az új lakástámogatási program. Az már kezdettől fogva ismert, hogy az új támogatást csak házastársak vehetik fel és kizárólag házra, telekre nem.

Az államtitkár most azt is elárulta, hogy az első gyermeknek a csok folyósításától számítva 4, a másodiknak 8, a harmadiknak pedig 10 éven belül kell megszületnie.

Hornung szerint a kormány úgy számol ,hogy 2024-ben nagyjából 12 ezren vehetik majd igénybe a csok pluszt, ami az előzetes számítások alapján 10-15 milliárd forintos kiadást jelent.

A költségvetés számára a teljes tervezett lakástámogatási kiadásból a falusi és az év végén kifutó „városi” csok együttesen 115 milliárd forintot tesz ki. A csok-kölcsön kamattámogatási és az adó-visszatérítési támogatás együtt további közel 70 milliárd forintra rúg, az illetékmentesség pedig nagyjából 40 milliárdos bevételkiesést jelent a költségvetésnek.

A szingliknek is jár

A lap felveti az államtitkárnak, hogy kizárják az új vevői körből az egyedülállókat, az élettársi kapcsolatban élőket, a gyermekeket már nem vállaló házasokat, és a bankok számára nem hitelképes családokat is. Hornung erre úgy reagált: a „kormány szerint a társadalom alapja a család, amit a házasság szentesít.”

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az új rendszer nem zárja ki a rendszerből az egyedülállókat, mivel a kistelepüléseken továbbra is elérhető számukra a falusi csok, továbbá azon is gondolkoznak, hogyan tudnának „kifejezetten ennek a célcsoportnak segíteni.”

 

 

 

Csok milliói múlhatnak egy négyzetméteren

Vannak rejtett buktatók, amelyek kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódnak.
Bővebben--->