Több mint tíz év után újra euró alapú kötvénykibocsátást hajtott végre az Eximbank exporthitel-ügynökség magas befektetői kereslet mellett a nemzetközi piacon,

a kibocsátás során a bank 1 milliárd euró összegű, 2029-es lejáratú kötvényt értékesített 6,092 százalékos hozammal

– közölte a pénzintézet csütörtökön.

A tájékoztatás szerint ezzel a bank idén összességében mintegy 2,15 milliárd eurós forrásbevonást valósított meg a nemzetközi tőkepiacon.

A kibocsátás élénk érdeklődés kíséretében, mintegy 150 befektető részvételével, érdemi túljegyzés és széles körű földrajzi diverzifikáció mellett zajlott. A kibocsátás fő szervezői az Erste Bank, a Goldman Sachs, az ING, a JP Morgan és a Raiffeisen Bank International voltak. 

A befolyt összeget az Eximbank a stratégiájában meghatározott célok elérésére, hitelezési tevékenységének finanszírozására használja fel.

A pénzintézet finanszírozási oldalról folyamatosan keresi a különböző forrásbevonási lehetőségeket arra törekedve, hogy minél hatékonyabban támogassa üzleti tevékenységét. Mindezen célok elérése érdekében a pénzintézet az idén először 2023. április 26-án hajtott végre nemzetközi devizakötvény-kibocsátást, ekkor 1,25 milliárd dollár (mintegy 1,15 milliárd euró) értékű forrásbevonást valósított meg.

A tavaszi kibocsátást is rendkívüli érdeklődés övezte, amelyen mintegy 150 befektető vett részt.

A nemzetközi tőkepiac mellett az Eximbank a hazai kötvény- és pénzpiacokon is folyamatosan jelen van forrásbevonási tevékenységével, amelyet a jövőben is folytatni kíván.

Az Exim Magyarország teljes eszközállománya 2023 első fél évében több mint 3100 milliárd forintot tett ki, hitelállománya pedig átlépte az 2200 milliárd forintot. Mintegy 3200 vállalati ügyfelének 90 százaléka a kis- és középvállalkozói szegmensben működik.