A leggazdagabb magyarok 1 százalékának kezében van az ország összvagyonának harmada, 24 ezer milliárd forint, a 99 százalék pedig a maradék 48 ezer milliárdon osztozik – derül ki egy friss, a háztartások vagyoni helyzetét vizsgáló jelentésből. Az RTL Híradó által megkérdezett szociológus szerint alig van ország a világon, ahol ekkora lenne a különbség.

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben egy átlagos magyar háztartás vagyona 40 millió forint volt, ami az egyik leggyengébb adat az unióban, ennél csak Litvániában és Lettországban rosszabb a helyzet. A társadalom legfelső 10 százalékának csaknem 190 milliós átlagvagyona van, míg a legalsó 20 százalék vagyona átlagosan csupán kétmillió forint körül van.

Bass László szociológus szerint a világon csupán néhány ország akad, ahol ekkorák a vagyoni különbségek:

A demokrácia szempontjából nagyon veszélyes, amikor egy ennyire szűk csoport uralkodik a vagyon nagy hányada felett, és nagyon mélyen képesek belenyúlni egy csomó lényeges társadalmi kérdésbe.

2023 első negyedévében a magyarok összvagyona 72 ezermilliárd forint volt, ám ennek egyharmadát (24 ezermilliárd forint) a leggazdagabb egy százalék birtokolta. A népesség többi része (99 százalék) a maradékon osztozott.