A cégeket felkészítő sorozat első állomásán Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége a gazdasági élet szereplőinek is lehetőség, amelyhez olyan aktív vállalati szféra kell, amely együttműködik a politikával.

A jövő év második felében reflektorfényben lesz Magyarország olyannyira, hogy Európának két fővárosa lesz Brüsszel és Budapest

– emelte ki az államtitkár.

Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete előadásában hangsúlyozta, hogy az „Európai Unió mi vagyunk”. A tagállami, valamint hazai vállalatok érdekeinek megjelenítése kiemelt jelentőséggel bír Brüsszelben. A hazai vállalatok beruházásösztönzésének és exporttevékenységének előmozdítása a nagykövetség(ek) egyik olyan célkitűzése, amelyhez az elnökségi trió államapparátusainak együttműködése szintén hozzájárulhat.

Vajda Viktor, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető-helyettese a 2011-es magyar elnökség eredményeit hangsúlyozta. 

Az eseménysorozat célja

Jövő évben júliustól decemberig Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soron következő elnöke. Ez a pozíció nem csak politikai szempontból, hanem a magyar gazdasági szereplők számára is rendkívüli lehetőség, hiszen megjelenhetnek az Európai Unió egyeztető platformjain – ezt már Gelényi Csaba volt nagykövet, jelenleg az Euroatlantic Zrt. senior tanácsadója mondta. 

A most indult eseménysorozat célja, hogy a magyar vállalatok kezébe gyakorlatban hasznosítható tudást adjon.

A szakértők azt javasolják, hogy a vállalatoknak megfelelő szakági kapcsolati hálóval kell rendelkezniük uniós szinten.

Fontos részt venniük szakmai platformokon, kooperálniuk nemzetközi partnerekkel, és csatlakozniuk iparági ernyőszervezetekhez az intézményi döntéshozókhoz való könnyebb hozzáférés érdekében.