Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: a gazdasági kilátásokat fenyegető bizonytalanság és lefelé mutató kockázatok az elmúlt hónapokban megnőttek az Ukrajna elleni elhúzódó háború és a közel-keleti konfliktus miatt. Az EU fő kereskedelmi partnerei, különösen Kína gazdasági teljesítménye szintén kockázatot jelenthetnek – tette hozzá. Elmonda,

az európai gazdaság az idén veszített lendületéből a magas megélhetési költségek, a gyenge külső kereslet és a monetáris szigorítás miatt, azonban szerény fellendülés várható a kihívásokkal teli év után.

Noha a gazdasági aktivitás a jövőben fokozatosan élénkülni fog, az Európai Bizottság a nyári prognózishoz képest lefelé módosítja az EU GDP-növekedését.

Az előrejelzés 0,6 százalékos GDP-növekedést jósol 2023-ban mind az EU egészében, mind az euróövezetben, ami 0,2 százalékponttal elmarad a legutóbbi, nyári előrejelzésben várt növekedéstől.

Az októberi üzleti mutatók és felmérési adatok az idei negyedik negyedévben visszafogott gazdasági aktivitásra utalnak. A gazdasági aktivitás várhatóan fokozatosan erősödik majd, ahogy a fogyasztás élénkül az erős munkaerőpiac, a tartós bérnövekedés és az infláció folyamatos mérséklődése következtében. A szigorúbb monetáris politika ellenére a beruházások várhatóan továbbra is növekedni fognak, amit a szilárd vállalati mérlegek és a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) is támogat.

Az előrejelzés szerint 2024-ben az EU GDP-növekedése 1,3 százalékra javul, noha ez még mindig 0,1 százalékponttal elmarad a korábban várttól

– jegyezte meg. Az euróövezetben a GDP növekedése valamivel alacsonyabb, 1,2 százalékos lesz. 2025-ben, az infláció és a monetáris szigorítások csillapításával a növekedés várhatóan 1,7 százalékra erősödik az EU-ban és 1,6 százalékra az euróövezetben - közölte az uniós biztos.

Az infláció csökkenő tendenciát mutat az energiaárak meredek zuhanása miatt.

Az euróövezet inflációja a 2023-as 5,6 százalékról 2024-re 3,2 százalékra, 2025-ben pedig 2,2 százalékra csökken. Az EU-ban a 2023-as 6,5 százalékról 2024-ben 3,5 százalékra, 2025-re pedig 2,4 százalékra csökken az infláció.

Az uniós munkaerőpiac a gazdasági növekedés lassulása ellenére erőteljesen teljesített 2023-ban. A foglalkoztatás növekedése az EU-ban idén 1 százalékos, 2024-ben és 2025-ben 0,4 százalékos lesz. A munkanélküliségi ráta az EU-ban 6 százalékos marad idén és 2024-ben, 2025-ben 5,9 százalékra mérséklődik. A reálbérek növekedése várható a csökkenő infláció következtében.

Az államháztartási hiány csökken a költségvetési támogatás fokozatos megszüntetésével –  írták  a közleményben. Az EU államháztartási hiánya 2023-ban enyhén, a GDP 3,2 százalékára csökken, 2024-ben a GDP 2,8 százalékára, 2025-ben pedig 2,7 százalékára mérséklődik.

Az Európai Bizottság első alkalommal tett közzé adatokat az uniós tagjelölt országok, Bosznia-Hercegovina, Moldova és Ukrajna gazdasági teljesítményével kapcsolatban.

A prognózis Ukrajna esetében kiemelte: az ország gazdasága 2023-ban figyelemreméltó rugalmasságot mutatott. A gazdasági növekedés 2023-ban 4,8 százalékos, 2024-ben 3,7 százalékos, 2025-ben pedig 6,1 százalékos lehet, miután 2022-ben Oroszország támadását követően 29 százalékos összeomlást mutatott.

A fellendülés a kivételes termésnek és a nemzetközi partnerek rendíthetetlen támogatásán alapuló kormányzati ösztönzésnek, valamint a hatóságok makropénzügyi stabilitás melletti elkötelezettségének tudható be

– tették hozzá.

Ami Magyarországot illeti, az uniós bizottság megállapította, hogy idén zsugorodott a magyar gazdaság.

A magas infláció, a szigorúbb költségvetés és monetáris politika és a lassuló külső kereslet hozzájárultak a visszaeséshez. A harmadik negyedévben a GDP viszont a becslések szerint növekedésnek indult, a mezőgazdasági termelésnek illetve az építőipari tevékenység fellendülésének köszönhetően.

A jelentés szerint a magyar reál-GDP várhatóan 0,7 százalékkal zsugorodik 2023-ban, de fokozatosan helyreáll, ahogy az infláció csökken, lehetővé téve a nagyon szigorú monetáris feltételek enyhülését. Az előrejelzés 2024-ben 2,4 százalékos, 2025-ben pedig 3,6 százalékos növekedését jósol Magyarországon az Európai Bizottság.

Két évvel ezelőtti béreket kínálnak a munkáltatók, legatyásodtak az emberek

Felkarcolta a munkaerőpiacot az elmúlt évek negatív gazdasági hangulata, vannak, akik 5 hónapig sem találnak új állást. Nehezíti az álláskeresést, hogy számos cég nem tart lépést a munkaerőpiaci követelményekkel, és 2021-es bért kínál az állásinterjúkon, miközben az elmúlt 2 évben 63 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Bővebben >>>

A munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt 2023 harmadik negyedévében Magyarországon, a következő években nagyjából változatlan marad. A szűkös munkaerőpiac várhatóan fenntartja a magas nominális bérnövekedést, amit a 2024-ben várható kétszámjegyű minimálbér-emelés tovább fokoz.

A magyarországi HICP-infláció 14,6 százalékra csökkent 2023 harmadik negyedévében, és várhatóan egyszámjegyűre tér vissza a következő hónapokban. Felhívták a figyelmet ugyanakkor, hogy a magas bérnövekedés várhatóan tartósan magasan tartja az inflációt. A prognózis

2024-ben 5,2, rá egy évre pedig 4,1 százalékos inflációt jósol a 2023-as 17,2 százalékosra becsült szint után.

Az előrejelzés szerint az államháztartási hiány Magyarországon idén továbbra is magas, 5,8 százalékos lesz, noha csökkenést mutat a tavalyi 6,2 százalékos szinthez képest. A javuló makrogazdasági kilátások ellenére az államháztartás hiánya várhatóan 2024-ben és 2025-ben is túlzottan magas, 4,3, illetve 3,8 százalékos lesz. A magas infláció miatt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya várhatóan 4 százalékponttal, 69,9 százalékra csökken az év végére – tették hozzá.