Kedden hozták nyilvánosságra a 2023-as Nők, béke és biztonság nevű indexet, amely a nők helyzete alapján rangsorolja a világ összesen 177 országát. Az immár negyedik alkalommal publikált felmérési adatok 44 európai ország adatait tartalmazzák – írja az Euronews.

Ennek egyik társszerzője, a norvég The Peace Research Institute Oslo (PRIO) volt, a másik pedig a washingtoni Georgetown Egyetem, és vizsgálták például a nők befogadását, az esélyegyenlőség kérdéseit, valamint a biztonság különböző dimenzióit. Összesen 13 mutatót használtak az oktatás helyzetétől kezdve a munkaerőpiaci törvényeken át az erőszak megítélésig.

A kutatás többek között megállapította, hogy a glóbusz egészét nézve nőnek lenni Európában a legjobb, ugyanakkor az egyes európai országok közt is jelentősek lehetnek az eltérések.

Női elnök kerül a hagyományosan macsó nemzet élére

Mexikó a női egyenjogúság úttörőjének képében tetszeleg: a kormánypárt és az ellenzéki összefogás is női jelöltet indít a 2024-es elnökválasztáson. Közben azonban a nők helyzete még mindig nem kifejezetten rózsás a közép-amerikai országban. A nemzeti statisztikai hivatal tavalyi becslése szerint a 15 év feletti mexikói lányok és nők több mint 70 százaléka tapasztalt már valamilyen formában erőszakot élete során. Bővebben --->

Az szintén kiderült, hogy a társadalmak, amelyek a nők státusza szempontjából jól teljesítenek, alapvetően békésebbek, demokratikusabbak, a gazdaságuk is erősebb, ahogy az éghajlatváltozáshoz is rugalmasabban képesek alkalmazkodni.

A tíz legjobb ország közül kilenc európai

A 2023-as rangsort Dánia vezeti, több mint háromszor magasabb pontszámmal, mint a lista végén kullogó Afganisztán. A nők kiemelkedő helyzete szempontjából Dániát követi Svájc és Svédország.

Nézzük is, hogyan alakult Nők, béke és biztonság top 10-es listája:

  1. Dánia;
  2. Svájc;
  3. Svédország;
  4. Finnország;
  5. Izland;
  6. Luxemburg;
  7. Norvégia;
  8. Ausztria;
  9. Hollandia;
  10. Belgium.

Magyarország a lista közepe környékén szerepel, inkább annak második felében, a 25. helyen, megelőzve többek között Szerbiát, Olaszországot, Szlovéniát, Romániát és Görögországot. 

Különösebben nem lehet meglepő eredmény, hogy az idei európai rangsor végére az Oroszország által tavaly februárban megtámadott Ukrajna került. Az ország megítélését a nők helyzete szempontjából a biztonsági kockázatok húzták le: az ukrajnai nők sajnos minden eddiginél jobban ki vannak téve az erőszak kockázatának. 

Baj van a technológiai szektorban, kétségbeejtően kevés a nő

A technológiai szektor a világon az egyik leginnovatívabb, folyamatosan fejlődő terület, ahol a fizetések is jellemzően kiemelkedőek. Magyarországon ennek ellenére 20 év alatt 10 százalékponttal esett vissza az informatika szakon tanuló nők aránya. Európai szinten jóval kevesebb nő választja a mérnöki, természettudományos és informatikai pályát, mint férfi. 2027-re az EU-ban több millió munkavállaló fog hiányozni csak a tech szektorból. Bővebben --->