Az Európai Unió vezetői pénteken várhatóan támogatni fogják az eurózóna jövő évi, valamivel szigorúbb fiskális politikáját az infláció csökkentése és az államháztartás stabilabbá tétele érdekében.

A jóváhagyásra azután kerül sor, hogy az eurót használó 20 ország pénzügyminiszterei március 11-én megállapodtak a 2025-ös fiskális politikai irányvonalakról, amelyek a Reuters szerint figyelembe veszik azokat az új szabályokat, amelyek több időt adnak az adósság csökkentésére a beruházások fenntartása mellett.

A jóváhagyott ajánlás szerint az új fiskális szabályok általánosságban enyhén szűkülő költségvetési irányvonalat igényelnek az euróövezetben 2025-ben.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az euróövezet összesített költségvetési hiánya 2024-ben a GDP 2,8 százalékára csökken a 2023-as 3,2 százalékról, majd 2025-ben kis mértékben, 2,7 százalékra mérséklődik.

Az Európai Központi Bank előrejelzése szerint ez segíteni fog az infláció 2023-as 5,4 százalékról 2024-re 2,3 százalékra, majd 2025-ben 2 százalékra való csökkentésében.

Várhatóan arról a tervről is döntés születik, amely szerint az EU-t alkotó 27 országban tőkepiaci uniót (CMU) hoznak létre, ezzel enyhítve az országhatárokon átnyúló magánbefektetések előtt álló akadályokat. Ez már a következő Európai Parlament és Bizottság feladata lesz, amelyek az idei év közepén kezdik meg 5 éves ciklusukat.