Az európai parlamenti választások már csak hetekre vannak, és a közvélemény-kutatások szerint a jobboldal felé fog elmozdulni a mérleg.

Mivel a megélhetési költségek emelkedései az uniós polgárok legnagyobb gondjai közé tartoznak, az európai parlamenti képviselők pedig a tőkepiacokról és a digitális euróról szóló fontos törvények megvitatására készülnek, a pénzügyi kérdések kulcsfontosságú részét fogják képezni ötéves mandátumuknak.

Vajon kik lesznek azok az EP-képviselők, akik kiemelkednek majd a 720 törvényhozó közül és a választások után meghatározhatják az unió gazdasági és pénzügyi politikáját?

tette fel a kérdést az Euronews. A portál be is mutatta azt az általa összeállított listát, amelyen a jövő nyolc potenciálisan hangadó politikusa szerepel, akik az elkövetkező öt évben befolyásolhatják az EU gazdasági kérdéseit. Elég feltűnő, hogy Németországtól keletre senkivel sem számolnak.

Stéphanie Yon-Courtin (Franciaország/Renew Europe)

A francia törvényhozó az EU Matrix által összeállított MEP Influence Index szerint a közelmúltban a tőkepiacokat és a pénzügyi politikát legaktívabban alakító törvényhozónak bizonyult.

Korábban jogászként dolgozott az Európai Bizottságnál, 2007 és 2010 között pedig a francia versenyhatóság tanácsadójaként. Az elmúlt években ő tárgyalt az EU költségvetési szabályairól és a lakossági befektetőkre vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok reformjáról.

Stéphanie Yon-Courtin
Stéphanie Yon-Courtin
Kép: AFP, ludovic MARIN

Jonás Fernández (Spanyolország/Szocialisták és Demokraták)

Jonás Fernández 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek. Az egyik alelnöke volt a Gazdasági és Monetáris Bizottságnak, amely olyan kérdéseket vizsgál, mint például a banki és a biztosítási ügyek.

Ő vezette az uniós banki tőkeszabályok közelmúltbeli reformjaival kapcsolatos munkát, amelynek célja, hogy elkerülje a 2008-as pénzügyi összeomlás megismétlődését anélkül, hogy a gazdaságnak nyújtott hitelezést megfojtaná.

Jonás Fernández
Jonás Fernández
Kép: Getty Images, Thierry Monasse

Az Euronews felmérése 20 mandátumot jósol pártjának, és a spanyol közgazdász a hetedik helyen áll.

Macron és a „királycsináló" liberálisok lehetnek a kulcsszereplők az EP-ben

Ám nem elképzelhetetlen a jobboldali dominancia sem, ebben Meloni olasz miniszterelnöknek lehet nagy szerepe. Már tett is ajánlatot Ursula von der Leyennek és a Néppártnak.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Markus Ferber (Németország/Európai Néppárt)

Markus Ferber régóta hangsúlyozza, hogy a világjárványt követően vissza kell térni a költségvetési fegyelemhez, és felszólította a Bizottságot, hogy szigorúan tartsa be a költségvetési szabályokat.

Az ő nevéhez kötődik a Mifid-törvény kidolgozása is, amely a pénzügyi eszközökkel, például a részvényekkel és a kötvényekkel való kereskedés szabályait határozza meg az EU-ban.

A befolyásos német politikus pártja listáján az ötödik helyen áll.

Markus Ferber
Markus Ferber
Kép: Getty Images, Sven Hoppe

Kira-Marie Peter-Hansen (Dánia/Zöldek)

A 26 éves dán politikus az egyik legfiatalabb képviselő a törvényhozásban, és jelenleg a Szocialista Néppárt listájának vezető jelöltje. Kira-Marie Peter-Hansen a gazdasági bizottság tagja és az adóügyi albizottság alelnöke.

Már dolgozott a pénzmosás elleni kulcsfontosságú reformokon, és ő vezette a tárgyalásokat a bérek átláthatóságáról szóló irányelvről – ez a jogszabály kötelezi majd az uniós vállalatokat, hogy osszák meg a fizetésekre vonatkozó információkat, és tegyenek lépéseket, ha a nemek közötti bérszakadék meghaladja az 5 százalékot.

Kira-Marie Peter-Hansen
Kira-Marie Peter-Hansen
Kép: AFP, Frederick Florin

Johan Van Overtveldt (Belgium/Európai Konzervatívok és Reformerek)

A korábbi belga pénzügyminiszter ebben a ciklusban a parlament költségvetési bizottságának elnöke volt. Egy nemrégiben adott interjúban azt sugallta, hogy a szegényebb régiók kohéziójára és a mezőgazdaságra szánt uniós pénzek átfogó reformra szorulnak, és ő inkább a kutatásra és a fejlesztésre összpontosítaná a forrásokat. 

Érdeklődik a parlamentnek a bitcoinhoz hasonló, elosztott főkönyvi technológiával kapcsolatos munkája iránt, de egyfajta szkeptikus is, aki szerint a kriptovalutákat be kellene tiltani, mivel azok gazdasági érték nélküli „spekulatív mérgek”. Pártja listavezetője, így valószínűnek tűnik, hogy az uniós választások után visszatér.

Olaf Scholz és Johan Van Overtveldt
Olaf Scholz és Johan Van Overtveldt
Kép: AFP, Emmanuel Dunand

Aurore Lalucq (Franciaország/S&D)

A francia közgazdász a szupergazdagok megadóztatását követeli a környezetvédelmi és szociális átmenet finanszírozása érdekében.

Aurore Lalucq emellett határozottan kiállt egy új uniós állami munkahelygarancia mellett, amelynek célja, hogy munkahelyeket teremtsen a kielégítetlen szociális szükségletű területeken.

A negyedik helyen szerepel Raphael Glucksmann és a Francia Szocialista Párt közös listáján, így nagy valószínűséggel újraválasztják.

Aurore Lalucq
Aurore Lalucq
Kép: AFP, Frederick Florin

Eva Maria Poptcheva (Spanyolország/EPP)

Miután a spanyol liberális Ciudadanos (Újítsuk meg Európát) párttól a jobbközép Néppárthoz (EPP) igazolt Eva Maria Poptcheva, a parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának egyik alelnöke, a következő parlamenti ciklusban valószínűleg mandátumot szerez.

Mielőtt 2022-ben európai parlamenti képviselő lett, technikai segítséget nyújtott a parlamentnek az EU trillió eurós költségvetésével kapcsolatban. Poptcheva vezette az új pénzmosás elleni ügynökség létrehozásával kapcsolatos munkát is. A 23. helyen áll a Spanyol Néppárt választási listáján.

Fabio De Masi (Németország)

A német-olasz európai parlamenti képviselő közgazdász és a Sahra Wagenknecht Szövetségének vezető jelöltje. Ez egy újonnan alakult párt, amely a Die Linke, a német baloldali párt korábbi tagjaiból áll. Jelenleg nem európai parlamenti képviselő, de 2017-ig az volt, amikor a pénzmosást és az adóelkerülést vizsgáló különbizottság alelnökeként dolgozott. Fabio De Masi komoly referenciákkal rendelkezik a korrupció elleni küzdelemben.

A német parlamentben töltött ideje alatt (2017-2021) ő vezette a Wirecard német fizetési vállalat összeomlásának vizsgálatát. A helyi média szerint a következő célpontja Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke lehet, aki a Pfizerrel kötött vakcinaszerződések tárgyalásában játszott szerepet.

Az Euronews felmérése szerint Fabio De Masi pártja hét mandátumot szerezhet a júniusi választásokon.

Fabio De Masi
Fabio De Masi
Kép: AFP, Tobias Schwarz

Ki megy?

Az Euronews összeállítása szerint a fenti reménységek mellett van néhány neves közgazdász, akik biztosan nem térnek vissza.

  • Három parlamenti ciklus után lemond a Zöldek társelnöke, a belga Philippe Lamberts, aki szerint az EU új költségvetési szabályai megfojtják a növekedést.
  • A másik régóta hivatalban lévő képviselő, aki június után nem tér vissza, az adóügyi albizottság elnöke, Paul Tang (Hollandia/S&D). Ő volt az egyik vezető képviselője a közelmúltbeli pénzmosás elleni irányelvnek, és hangosan ellenezte az adócsalást.
  • A nagy tekintélyű páros, Margarida és Pedro Marques sem kerül vissza a portugál szocialista párt (PS) listájára, miután Pedro Nuno Santos, a párt vezetője úgy döntött, hogy egyetlen régi arcot sem tesz fel a pártja EP-listájára. Margarida az új uniós költségvetési szabályokról tárgyalt, míg Pedro aktív törvényhozó volt a bankrendszerrel kapcsolatban, és képviselőcsoportjának szókimondó alelnöke.

Nem lehet mérget venni Ursula királynő ismételt megkoronázására

Az Európai Bizottság elnöke még mindig a befutónak számít a júniusi EP-választások előtt, ám egyre gyakrabban kerül össztűz alá Ursula von der Leyen, aki tett is ezért. Az eddig nagyhatalmú politikus az új Európai Parlamentben már csak csak egy „béna hercegnő” lehet?

A részletekről ITT írtunk bővebben.