A Nature Food című szaklapban megjelent tanulmány szerint az EU közös agrárpolitikáján (CAP) keresztül a gazdáknak juttatott közpénzek több mint 80 százalékát állati eredetű termékekre fordították 2013-ban. A szerzők felvetése szerint ez azóta sem javult — írja a The Guardian. 

Az állati takarmányok figyelembevételével a legnagyobb ökológiai lábnyomot okozó hús, a marhahús kilogrammjára fordított támogatások összege 0,71 euróról 1,42 euróra emelkedett.

Az EU, amely a tervek szerint 2050-re az első klímasemleges kontinens szeretne lenni, teljes költségvetésének közel egyharmadát költi a CAP-támogatásokra. 

A támogatások túlnyomó többsége olyan termékekre megy, amelyek a szakadék szélére sodornak minket

 - mondta Paul Behrens, a Leideni Egyetem környezetváltozási kutatója, a tanulmány társszerzője.

A támogatási rendszer legnagyobb problémái közé tartozik, hogy az állatállomány jelentősen nagyobb helyet foglal el a növényekkel szemben. Ugyanazon mennyiségű fehérje előállításához a marhahús hússzor nagyobb területet igényel, mint a magvak és 35-ször többet, mint a gabonafélék.

Emellett az állatok sokszor nincsenek hatékonyan etetve, hiszen olyan terményeket is kapnak (nem feltétlenül szükségesen), amelyek emberekhez is kerülhettek volna.  

Más szakértők óvatosságukat fejezték ki az állati termékeknek folyósított támogatások becsült nagyságával kapcsolatban.

Sok minden változott a tanulmány vizsgálati éve óta Florian Freund, a Braunschweigi Egyetem agrárközgazdásza szerint. Freund társszerzője volt egy újabb 2022-es tanulmánynak, amely bár frissebb, de kevésbé kiterjedt adatállománnyal dolgozott. A kutatás még így is biztosan állította, hogy az uniós agrártámogatások fele állati eredetű élelmiszerekre megy el.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a támogatások többsége nem biztosítja megfelelően az egészséges és fenntartható táplálkozásra való sürgősen szükséges átállást.

 

 

 

Semmelweis Egyetem: egy jó böjt életet menthet, érdemes kipróbálni

Egyre több a vastagbélrákos beteg, és a gasztroenterológusok szerint a 16/8-as diéta segíthet a betegség gyógyulásában. A diéta alatt a hormonális változások jobban támogatják a sejtmegújulást.Bővebben--->