Orosz turistacsoport érkezett Észak-Koreába pénteken, melynek tagjai nagy valószínűséggel az első turisták, akik a koronavírus-járvány óta beléphettek az országba – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az utazás a két ország közötti együttműködés megerősítésének jele. Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tavaly szeptemberi találkozó során állapodtak meg „a minden térre kiterjedő” együttműködés fokozásáról.

Az ukrajnai háború miatt Oroszországra kivetett szankciók okán a legtöbb orosz állampolgárnak nehézséget jelent, hogy Európába vagy az Egyesült Államokba utazhasson.

Még múlt év októberében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jó úticélként ajánlotta Észak-Koreát az oroszok figyelmébe.

Az orosz turistacsoport először a fővárost, Phenjant fogja bejárni, majd egy síparadicsomba látogatnak el - közölte Inna Muhina, az utazást szervező Vosztok Intur utazási ügynökség vezérigazgatója, hozzátéve.

A csoport egyfajta utazási tesztdelegáció, amely kikövezi az utat a későbbi orosz turisták számára – közölte Muhina.

TASZSZ orosz állami hírügynökség és az utazási iroda adatai szerint

az út 750 dollárba (270 ezer forint) kerül fejenként.

Észak-Korea gazdasága a szankciók és a járványügyi korlátozások miatt jelentősen visszaesett, így a rezsim a gazdasági kapcsolatok révén fokozatosan próbálja visszaállítani a pandémia előtti állapotokat. 2019-ben még rekordszámú turista, nagyjából 300 ezer ember érkezett Észak-Koreába, ami a szakértők szerint 90 és 150 millió dollár közötti bevételt hozhatott az országnak.

A dél-koreai kormány állítása szerint az észak-koreai állami média a pandémia óta nem adott hivatalos közlést turistákról.