A fenntarthatóság és a környezettudatosság évek óta kulcsfontosságú témája a söriparnak, mint ahogy az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök térhódítása is. Ezek a jelszavak határozzák meg a szektor szakmai rendezvényeit, megspékelve a nagy gyártók árnyékából a fényre kilépő kisüzemek figyelemreméltó részeredményeivel.

Mindenki egyért, egy mindenkiért?

Ez alól a franciaországi Lille-ben párhuzamosan zajló 6. Brewers Forum és 39. EBC kongresszus (European Brewers Convention) sem kivétel, de mivel az esemény szakkiállítás is egyben, számottevő teret kapnak a kapcsolódó háttériparágak képviselői.

  • Így a malátázók, a komlótermelők,
  • de a csomagolóanyag- és a technológiai beszállítók is;
  • az üveg-, doboz-, címke- és kupakgyártóktól kezdve
  • a sörfőző berendezések, az automatizálási és vezérlőrendszerek, a laboratóriumi felszerelések előállítóin át
  • egészen a raktárlogisztikai és szállítmányozó szolgáltatókig. 

A felsoroltak mind hallatják a hangjukat Lille-ben, a Brewers Forumon, jól felfogott érdekük, hogy ha nem is feltétlenül osztanak vastagabb szeletet a nagy sörtortából, a meglévőt legalább megőrizzék, az ne tűnjön el morzsánként a tányérjukról. 

Ami szokatlan, az a söripar és a nagypolitika találkozása a kereszteződésben, előbbi ráadásul most nem olyan előzékeny, mint az elmúlt években. Sokkal inkább proaktív, előnyére váló szabályozást, az üzleti környezetre is jótékony hatással lévő intézkedéseket szorgalmaz.

Lasse Aho, az Európai Sörgyártók Szövetségének elnöke lapunknak kiemelte: a 27 európai uniós tagországban június 6. és 9. között 370 millió választópolgár döntése alapján 720 képviselő dolgozik majd az Európai Parlamentben a következő öt évben. 

A söripar számára pedig egyáltalán nem mindegy, hogy ők hogyan gondolkodnak a kategóriáról, milyen a szektor versenyképességét befolyásoló döntéseket hoznak.

A finn szakember hangsúlyozta: az embereket összekötő sör a mezőgazdaságból származó, remekbe szabott összetevőkből erjesztett ital, az élelmiszeripar büszkesége. Aho amellett érvelt, hogy minden alkalomhoz és fogyasztóhoz kínálnak választékot, beleértve az alacsonyabb alkoholtartalmú és az alkoholmentes opciókat is. A sörfőzők a mértékletességet támogatják, mivel a felelősségteljes sörfogyasztás tökéletesen illeszkedhet egy felnőtt kiegyensúlyozott életmódjához. Az elnök emlékeztetett:

  • az Európai Unióban működő 10 ezer sörfőzde
  • több mint 2 millió munkahelyet teremt
  • és 40 milliárd euró bevételt hoz a kormányok számára,

így a sör nemcsak Európa gazdag kultúrájának és örökségének szerves része, hanem jelentős mértékben hozzájárul a társadalmi, gazdasági és fenntartható fejlődéshez is.

Kép: Economx

Hét pontban üzenik Brüsszelnek

Mindezen felbuzdulva, a küszöbön álló EP-voksra fordulva az Európai Sörgyártók Szövetsége hét pontból álló javaslatcsomagot, vagy ahogy a szervezet fogalmaz, manifesztumot állított össze a döntéshozóknak azzal a céllal, hogy támogassák az európai söripart, beleértve a szektor mögött meghúzódó értékláncot, hogy a következő öt évet olyan jogalkotási ciklus jellemezze az EU-ban, ami "a polgárok, a környezet és a gazdaságok javára válik."

Kép: Economx

A fenntartható sörgyártás 2024-2029-es manifesztumát Julia Leferman, a szövetség újonnan kinevezett főtitkára ismertette Lille-ben.

  1. Ismerjék el az alkohol- és egyéb szakpolitikákban a sör belső természetét, mint alacsonyabb alkoholtartalmú, erjesztett ital, amely ösztönözheti a fogyasztókat a mértékletes fogyasztásra, mint egy időtálló, bizonyítékokon alapuló módszert, amely összehangolja az üzleti tevékenységet a közegészségügyi célokkal.
  2. Törekedjenek egy progresszívebb jövedéki adókeret kialakítására, ami igazságos a sör számára a magasabb alkoholtartalmú kategóriákkal szemben, és ami a nemzeti szubszidiaritás tiszteletben tartása mellett felismeri az alacsonyabb alkoholtartalmú italok felé történő fogyasztói ösztönzés érdemeit, a mezőgazdaságtól a vendéglátóiparig szektorokon átívelően teremtett munkahelyeket, valamint a helyi és európai szinten a sörgyártás által generált értéket.
  3. Foglalkozzanak a csomagolási és csomagolási hulladékokra vonatkozó jogszabályi eltérésekkel, elősegítve egy olyan igazságos megközelítést, ami elismeri a legjobb gyakorlatokat, támogatja a sörfőzők vezető szerepét a csomagolási körforgásban, és kötelezi a többi kategóriát a felzárkózásra.
  4. Ösztönözzék az alacsony alkoholtartalmú termékek innovációját és fogyasztását azáltal, hogy támogatják a beruházásokat ösztönző, a sör – beleértve az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes alternatívák – gyártását és marketingjét elősegítő politikákat.
  5. Alakítsanak ki arányos alkoholfeliratkozási jogszabályokat, amelyek prioritást adnak az alapvető, objektív, összehasonlítható tényeknek, mint például az összetevők és kalóriák feltüntetése minden alkoholos italon, miközben a digitális átállást is magában foglalja a további információk elérhetősége érdekében, hogy felhatalmazza a fogyasztókat.
  6. Támogassanak egy olyan jogszabályi keretet a fenntartható élelmiszerrendszerekre, amely ösztönzi az innovációt és növeli a beruházásokat a dekarbonizációs technológiákba az egész agrár-élelmiszerláncban, beleértve a söripart, hogy felgyorsítsa a zöld átmenetet az EU 2030-as klímacéljainak elérése érdekében.
  7. Őrizzék meg Európa, mint vezető sörgyártó régió pozícióját azáltal, hogy megszüntetik a felesleges bürokratikus terheket, megerősítik az iparpolitikát, amely támogatja a sörfőzőket az átmenetben, és szélesíti az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló párbeszédet, hogy magában foglalja az egész agrár-élelmiszerláncot, ezáltal elismerve a sört és nyersanyagait, mint stratégiai termékeket egy versenyképes és fenntartható EU mezőgazdasági politika számára.