Pontosan fél évvel ezelőtt, 2023. január 17-én indította el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) az online e-matrica-lekérdező szolgáltatását a nemzetiutdij.hu oldalon. A szolgáltatás célja, hogy segítse a gyorsforgalmi utak használóit, hogy egyszerűen és gyorsan tudjanak tájékozódni arról, van-e a gépjárművükön érvényes e-matrica – számolt be róla a Piac és Profit.

Jaj, érvényes még?

Magyarország egyetlen hivatalos online e-matrica lekérdezőjén havonta több mint 60 ezer lekérdezést indít az utazóközönség. Hétköznapokon veszik legtöbben igénybe a szolgáltatást, a lekérdezések számát tekintve jellemzően a péntek a legforgalmasabb nap.

A telefonos ügyfélszolgálatunkra beérkező matricaérvényességgel kapcsolatos érdeklődések száma a felére csökkent az elmúlt fél évben. Míg tavaly júniusban közel minden negyedik hívást matricaérvényesség kapcsán kaptunk, idén júniusban már csak minden tizedik hívás érkezett ebben a témában

– mondta el dr. Bozóky Alex, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette:

„Annak is örülünk, hogy az e-matrica-lekérdezővel párhuzamosan jelentősen nőtt a honlapunkon vásárolt vignetták száma. Ez kedvező a nálunk vásárlóknak is, hiszen a nemzetiutdij.hu-n nincs pluszköltség a vásárlás során. Azt láttuk, hogy az év első felében a közlekedők 56 százalékkal több e-matricát vettek az oldalunkon, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában.”

Felségjel és rendszám

Fontos tudni, hogy a lekérdező felületén a lejárt és későbbi érvényességi időponttal kezdődő autópálya-matricák nem jelennek meg, csak a lekérdezés pillanatában érvényben lévő vignetták. A lekérdezéshez először el kell fogadni a sütibeállításokat, csak ezután lehet megadni a felségjelzést és a rendszámot (a rendszámból csak a betűket és a számokat kell begépelni, kötőjel vagy szóköz nélkül).

Átlépte a 15 milliót a 2022-es évre megvásárolt e-matricák száma

Minden eddiginél több autópálya-matrica fogyott a 2022-es évre, a díjköteles gyorsforgalmi utakat használók csaknem 15,1 millió darab úthasználati jogosultságot vettek 97 milliárd forint értékben, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és az útdíjakból befolyt bevétel is rekordra, 452 milliárd forintra emelkedett. Bővebben --->