Számtalan írás született már arról, hogy kerülni kell egyes E-vel kezdődő adalékanyagokat. Ezeket az adalékanyagokat sokan iktatnák ki teljesen az életükből, azonban ahogy telnek az évek egyre több élelmiszerben bukkannak fel. Holott egy új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben használt egyes szerek magas bevitele összefüggésbe hozható a szívinfarktus, az angina és a szélütés megnövekedett kockázatával – írja a Pénzcentrum.

Francia kutatók a legújabb eredményeiket felhasználva törekednek arra, hogy a fogyasztók védelmében újraértékeljék az élelmiszeripar szabályozását.

Az emulgeálószereket a csomagolt élelmiszerek (sütemények, fagylalt, kenyér, margarin) és a készételek tartósságának megőrzésére és a textúrájának a javítására használják. Egyes tudósok felvetették, hogy a szerek hatással lehetnek a bélbaktériumokra és fokozhatják a gyulladást a szervezetben, ami potenciálisan növeli a szívproblémák kockázatát.

A kutatócsoport több mint 95 ezer, szívbetegségben nem szenvedő, felnőttet vizsgált, akik 2009 és 2021 között vettek részt a kutatásban. A résztvevők átlagéletkora 43 év volt és 79 százalékuk volt nő. Mindenkinek két éven keresztül étkezési naplót kellett vezetni, majd a naplóban rögzített minden elemet ezután egy márkához kellett illeszteni, így a kutatók pontosan meghatározhatták az adalékanyagok jelenlétét és mennyiségét.

Az adalékanyagokkal a szívrohamot kockáztatjuk

Átlagosan hét év utánkövetési időszak után az élelmiszerek állagának javítására és a sűrítésükre használt E460-E468 cellulózok magasabb bevitele a szív- és érrendszeri betegségek és a szívkoszorúérbetegség magasabb kockázatához kapcsolódik. Emellett hasonló kapcsolatot mutattak ki az E339 savszabályozóval és az E472c kötőanyaggal is. Az E472b emulgeálószert pedig – amit a péksütemények és a süteményekhez használnak, hogy levegősebb legyen – a szív- és érrendszeri betegségek és az agyi érbetegségek kockázatával (stroke és aneurizmák) hozták párhuzamba.

Mindezek mellett azt is elismerték, hogy egyetlen megfigyeléses vizsgálat nem képes az okot meghatározni, de azt hangsúlyozták, hogy az eredményeket más nagyszabású tanulmányokban is meg kell ismételni. Ezzel pedig hozzájárulhatnak az élelmiszer adalékanyagok élelmiszeriparban való felhasználására vonatkozó szabályozások újragondolásához a fogyasztók védelme érdekében.

Annak ellenére, hogy nincsen száz százalékosan bizonyított összefüggés ezeknek a bizonyos emulgeálószerek és a szívbetegségek kialakulása között, érdemes odafigyelni arra, hogy mit viszünk a szervezetünkbe. Azaz sokkal jobban járunk, ha nem előre csomagolt élelmiszereket fogyasztunk – állítják a téma szakértői.