Az idén január elsejétől új lehetőségek nyíltak az áfabevallási-kötelezettség teljesítésére. Az adóhivatalhoz több módon is benyújtható a vállalkozások áfabevallása – hangsúlyozta Izer Norbert. 

  • Egyfelől megmarad az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) kínálta bevallásbenyújtási lehetőség,
  • másfelől ez egészül ki az új eÁFA révén igénybe vehető webes felületen, illetve gép-gép kapcsolaton keresztüli lehetőséggel.

A webes felületen a gazdálkodó kiegészítheti, módosíthatja a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat, nyilatkozhat az adólevonási jogáról és annak gyakorlásáról, és az így létrehozott adónyilvántartásból összeállított bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja. A gép-gép kapcsolat lényege pedig, hogy az adóalany interfészen keresztül továbbítja a megfelelően strukturált bizonylatszintű adatokat a NAV-nak, és az összeállított bevallástervezetet gépi úton hagyja jóvá – fűzte hozzá az államtitkár.

A havi bevallók keddig, a negyedévesek április 22-ig, az éves bevallók pedig majd jövőre nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-rendszeren keresztül.

A NAV továbbra is számít a felhasználók visszajelzéseire, esetleges észrevételeire, hogy a gyakorlatban jelentkező igények alapján – a vállalkozások munkáját megkönnyítendően – tovább finomítsa az eÁFA szolgáltatásait.

Az eÁFA legfontosabb funkciói közé tartozik:

  • a forrásadatok letöltése, szerkesztése,
  • a bevallás tervezetének elkészítése a webes felületen,
  • a bevallás előellenőrzése és beadása,
  • valamint a gép-gép kapcsolatot használóknak az adateltérésekre figyelmeztető üzenet.

Lényeges könnyebbség, hogy azoknak az áfaalanyoknak, akik a bevallásukat az eÁFA-ban intézik, nem kell M-lapon is adatot szolgáltatniuk.

Az eÁFA webes felületét azok használhatják:

  • akik egy adott bevallási időszakban százezernél kevesebb számlát kezelnek,
  • ennél több bizonylat esetén a rendszer használata gép-gép kapcsolaton keresztül biztosított.

Az utóbbi ugyanakkor akkor is választható, ha a kezelt számlák száma nem éri el a százezret, de az adott vállalkozásnak ez a forma az előnyösebb – tudatta az államtitkár. Hozzátette: ha valaki esetleg ugyanarra az időszakra több módon is beadja bevallását, az adóhivatal az elsőként benyújtottat veszi figyelembe.

Az államtitkár ismertetése szerint az új eÁFA-rendszer kidolgozása is része a kormány azon elkötelezettségének, hogy vállalkozóbarát adózási környezetet teremt. Ide sorolta az adminisztrációcsökkentést, amely hozzájárul ahhoz, hogy idén fenntartható növekedési pályára álljon a magyar gazdaság.

Az elkövetkező időszakban fontos lehet áttekinteni minden olyan vállalatnak a lehetőségeket, ahol tagi, részvényesi oldalról érintett amerikai illetőségű társaság található. Az egyik ilyen szempont az úgynevezett belföldi ingatlannal rendelkező társaságok adóztatása, a másik pedig az úgynevezett cégcsoport-finanszírozással érintett struktúrák – mondták el az Economxnak a szakértők. Akadnak olyan piaci információk is, hogy az érintettek esetenként már átalakították portfóliójukat. Itt vannak a részletek >>>