Minden eddiginél keményebb küzdelem dúl a világban a félvezetőgyártáshoz használt fémek megszerzéséért. Kína most alaposan felpörgette az Egyesült Államokkal vívott technológiai harcát azzal, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva hirtelen bejelentette: augusztus 1-től engedélyt kell kérni egyes gallium- és germánium-termékek kiviteléhez az országból. Kínából származik egyébként a világon a legtöbb gallium és germánium.

Holland előzmény

A kínai lépést közvetlenül az előzte meg, hogy pénteken Hollandia a fejlett félvezető berendezésekre vonatkozó új exportkorlátozásokat vezetett be, amellyel elvágta a világ egyik legjelentősebb chipgyártó vállalatának számító ASML-t abban, hogy Kínába exportáljon.

A félvezetőgyártáshoz használt fémek kínai exportellenőrzése csak a kezdet

mondta a Reuters érdeklődésére egy befolyásos kínai kereskedelempolitikai tanácsadó, aki megjegyezte, hogy jelzés értékű, hogy erre éppen Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtöki pekingi látogatása előtt került sor.

A kínai kiviteli korlátozások bejelentésére egyes kínai fémipari vállalatok részvényei szárnyalni kezdtek, miután a befektetők arra tippelnek, hogy a gallium és germánium magasabb ára növelheti a bevételeket.

A germániumot egyébként főleg nagy sebességű számítógépes chipekben, műanyagokban és katonai alkalmazásokban használják, például éjjellátó eszközökben, műholdas képérzékelőkben, radarok és rádiókommunikációs eszközöknél, műholdak, LED-ek építésénél, valamint elektromos járművekben (EV-kben) és optikai kábeleknél.

Mi jöhet ezek után?

Az elemzők aggódnak, hogy ezek után következhet-e a ritkaföldfém-export korlátozása. Kína ugyanis a világ legnagyobb ritkaföldfém-gyártója, amelyeket nélkülözhetetlenek a modern elektromos járművek és katonai felszerelések előállításához.

Ha a kínai csúcstechnológiai szektort célzó korlátozások folytatódnak, az ellenintézkedések fokozódni fognak

– figyelmeztetett a Reuters által idézett Wei Jianguo, aki 2003-2008-ban kínai kereskedelmi miniszterhelyettes volt.

Valóban ritkák-e a ritkaföldfémek?

Nevükkel ellentétben a ritkaföldfémek (a radioaktiv prométeum kivételével) viszonylag nagy mennyiségben találhatóak a földkéregben: a cérium például a 25. leggyakoribb elem. Geokémiai tulajdonságaik miatt azonban általában elszórtan fordulnak elő, és ritkán találhatók meg koncentrált és gazdaságosan kitermelhető ritkaföldfém-ásvány formájában.

A következő 17 kémiai elem tartozik a ritkaföldfémek közé: szkandium, ittrium, lantán, cérium, prazeodímium, neodímium, promézeum, szamárium, urópium, gadonlínium, terbium, diszprózium, holmium, erbium, túlium, itterbium és lutécium.

Küzdelem a túlélésért: lítiumra vadászik az autóipar

Az autógyárak világszerte egymás elől próbálnak meg a bányákkal közvetlen megállapodásokat kötni, hogy elkerüljék a nyersanyaghiányt, amely ellehetetleníti az elektromos járművek gyártását. Bővebben >>>