Magyarországon megtorpant a diplomásarány növekedése és ez komoly felzárkózási korláttá vált. Csak két uniós országban rosszabb a diplomások aránya, ráadásul a magyar adat 2016 óta először csökkent az előző évhez képest, így 2022-ben távolabb kerültünk az EU 2030-ra kitűzött céljától – írja összefoglalójában a G7.

Az EU lassan, de biztosan halad a 2030-as célértékeihez, évente háromnegyed százalékponttal kerül közelebb ahhoz, hogy 2030-ra meglegyen a 45 százalékos diplomás arány.

Már most a fél EU a 45 százalékos diplomás arány fölött jár:

  • Írországban, Litvániában, Hollandiában, Svédországban, Spanyolországban a 25-34 év közötti népesség minimum fele diplomás,
  • és a 45 százalékos célérték felett jár Szlovénia, Lettország és Görögország is.

A mutató Romániában, Olaszországban és Magyarországon a legrosszabb 25, 29, illetve 32 százalékkal.

A magyar érték EU-szinten és térségi szinten is alacsony.

A közép-európai és balkáni térségben csak Romániát előzzük, a diplomások aránya Bulgáriában is magasabb, mint Magyarországon.

Az OECD-országok között ugyan Magyarországon is növekedett a diplomások aránya természetesen, de ez a növekedés a legtöbb országban nagyobb volt.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a 2013 és 2025 között létrejött új munkahelyek fele felsőfokú végzettséget igényel — a munkaerőpiaci kereslet a diplomásokra stabilan nő, és Magyarországon is kifizetődik a továbbtanulás, sőt a munkaerőpiac feltehetően még több diplomást fel tudna szívni.

Ha az érettségizetteket nézzük, akkor a nem diplomás szülők fiúgyerekei 13, a nem diplomás szülők lánygyerekei 18 százalékponttal kisebb valószínűséggel szereznek diplomát az értelmiségi hátterűekhez képest.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a nők számára nehezebb első generációs diplomássá válni, mint a férfiak számára, noha általában a nők nagyobb valószínűséggel szereznek diplomát, mint a férfiak.

Pedig brutális pénzeket lehet keresni egy mesterdiplomával. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2022-ben a katonai felső vezetők, a speciális angol nyelven is kommunikáló adószakértők és a diplomás ápolók állhattak a dobogóra, de más diplomák is hoznak a konyhára, hogy melyek, azt itt lehet elolvasni >>>