Mint mondta, a szélsőjobboldali erők felemelkedése mindössze egyik tünete a mélyreható problémáknak, amelyeknek egyike a közép- és munkásosztály hanyatlása. Rávilágított, hogy ez a társadalmi réteg nem mindig húzott hasznot az utóbbi évtizedek gazdasági átalakulásaiból, megsínylette a 2008-as és 2012-es gazdasági válságokat, és „szorong a bizonytalansággal fémjelzett jövője miatt, miközben jövedelme folyamatosan veszít vásárlóerejéből".

Pedro Sánchez kiemelte, hogy az emberek egyre nagyobb hányadának okoz nehézséget a megtakarításingatlanvásárlás, vagy éppen csak elmenni üdülni.

Meg kell állítanunk ezt a hanyatlást, mégpedig úgy, hogy nem fordítunk hátat értékeinknek, a környezetvédelmi válságnak, vagy a szegényebb országok szükségleteinek

– hangoztatta a spanyol kormányfő.

Az Európai Unió negyedik legnagyobb gazdaságának vezetője szerint a mesterséges intelligencia felelősségteljes fejlesztése és a szabályokon alapuló nemzetközi kapcsolatok erősítése kulcsfontosságú szerepet játszik egy jobb jövő építésében.

Sánchez figyelmeztetett,

a demokratikus berendezkedésű országok száma megcsappanhat a hamis hírek terjedése, az elmélyülő politikai polarizáció, a társadalmi egyenlőtlenségek és a félresikerült digitalizációs erőfeszítések miatt.

– húzta alá a spanyol kormányfő.

Miután évek óta a mesterséges intelligencia szabályozásáról beszélnek, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden megismételte, hogy a technológia lehetőséget is jelent. A svájci Világgazdasági Fórumrendezvényén tartott ünnepi beszédében a Bizottság vezetője feltűnően káprázatos technológiai jövőt festett. Itt olvashat erről többet >>>

Legalább 15 milliárd dollárra lesz szükség a gázai lakóépületek újjáépítésére - közölte Mohammed Musztafa, a Palesztin Befektetési Alap elnöke a davosi  Fórumon. Musztafa felidézte, hogy nemzetközi adatok szerint 350 ezer lakás vált részben lakhatatlanná, vagy semmisült meg teljes egészében.

A befektetési alap becslései szerint egy lakóingatlan átlagos helyreállítási költsége százezer dollárba fog kerülni, és azt feltételezve, hogy 150 ezer lakóingatlan újjáépítése válik szüksségessé, a helyreállítás 15 milliárd dollárba fog kerülni – magyarázta Musztafa. És akkor mindig nem beszéltünk az infrastruktúráról, a megrongálódott kórházakról, a közműhálózatokról – mondta.

A Hamász és Izrael 2014-es háborúja után Katar több mint 1 milliárd dollárt fordított a Gázai övezet újjáépítésére, Musztafa szerint azonban a mostani háború befejeztével csillagászati költségei lehetnek az övezet teljes újjáépítésnek.