csok és a babaváró hitelek kapcsán csak addig tart a kedvező kamatkörnyezet, ameddig a házasság érvényes, illetve nem csúsznak ki a párok, a gyermekvállalás határidejéből. 

Ungár Péter, az LMP társelenöke írásban fordult Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterhez, emlékeztetve a tárcavezetőt, előfordulhat, hogy az érintettek elválnak, vagy valamilyen okból nem születik a vállalt gyermek. 

A politikus két kérdést intézett Csák Jánoshoz:

  1. Hány érintettnek kellett az otthonteremtési kedvezményt, kamatokkal együtt visszafizetnie, mert értékesítették az ingatlant?
  2. Hány büntetőkamattal történő visszafizetés van azért, mert a házasságukat felbontották, vagy nem teljesítették a gyermekvállalást?

A miniszter nevében válaszoló Vitályos Eszter államtitkár azonban arról tájékoztatott, hogy az Ungár Péter által kért bontásban

nem állnak rendelkezésre adatok, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség sincs.

Ez pedig azt feltételezi, hogy a kormányzat nem követi, hány magyar család jutott bajba azzal, hogy elvált és/vagy nem érkezett meg a gyermekáldás. 

Vitályos Eszter
Vitályos Eszter
Kép: MTI / Kovács Tamás
Egyébként Vitályos Eszter azt azért elárulta, hogy a csok támogatásra 2015-től 2023. szeptember végéig 754 milliárd forintot fordított a kormány: 233 ezer család részesült a kedvezményből. A babaváró kölcsönt pedig 2023. november 8-ig 229 ezer magyar család vette igénybe, amire 2228 milliárd forintot fordított a kormány - tette hozzá. 

Azonban a kérdés nyitott maradt, nem tudni, hogy ezen családok közül mennyien kénytelenek fizetni büntetőkamatot. 

Az is tény, hogy a gyermekvállalás előtt álló párok számára jelentős anyagi segítséget nyújthat a babaváró hitel és a jövőre elérhető csok plusz, különösen akkor, ha ezeket kombinálni is tudják. Ugyanakkor a szűk keresztmetszet a kettő együttes felvételében az édesanya életkora.

Miközben alacsony szinten stagnál az adásvételi tranzakciók száma is a kiszámíthatatlan gazdasági környezet és az Európa-rekorder infláció miatt. Ráadásul a lakáshitel-felvétel segítségével megvalósult lakásvásárlások aránya is 33 százalékra csökkent a harmadik negyedévben. 

A bankok mégis élénkülést tapasztalnak a lakáshiteleknél.

A kereslet csökkenését ugyanis tompíthatja a csok plusz, amely 2024-től a gyermeket vállaló házaspárok számára lehetővé teszi kedvezményes kamatozású hitel felvételét, így szintén elhalasztott keresletet okozhat az idei évben.