A spanyol ügyészség négy év kilenc hónap börtönbüntetést kért a Real Madrid labdarúgócsapatának olasz vezetőedzőjére, Carlo Ancelottira jövedelem eltitkolása és így adóbefizetés elkerülése miatt.

A vád szerint

a futballszakember első madridi edzősködése idején, 2014-ben és 2015-ben több mint egymillió eurós bevétel után nem fizetett adót.

A 64 éves Ancelotti először 2013 és 2015 között irányította a Real Madridot, majd 2021-ben tért vissza a spanyol királyi klubhoz, amellyel tavaly december végén szerződést hosszabbított 2026 júniusáig.

A Reallal a bajnoki cím mellett kétszer hódította el a spanyol Király Kupát és Szuperkupát, két-két alkalommal nyert Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot. A futballtörténelemben ő az első edző, aki csapataival bajnok tudott lenni Európa öt legerősebbnek tartott nemzeti pontvadászatában, jelesül a spanyolországi elsőségen túl az élen végzett az angol Chelsea-vel, a német Bayern Münchennel, az olasz AC Milannal és a francia Paris Saint-Germainnel egyaránt.

Nem ez az első eset Spanyolországban

A spanyol liga kapcsán szinte minden évben hasonló történetet. S hogy miért? Létezik a spanyoloknál egy olyan törvény, amely a külföldi munkavállalók érdekeit védi, és meglehetősen nagy adókedvezményhez juttatja őket. Ráadásul ha Ancelottiéhoz hasonló eset áll fenn, a spanyol jogszabályok szerint a két évnél rövidebb büntetéseket felfüggesztik, ha az illető büntetlen előéletű.

Korábban Cristiano Ronaldót ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre és 18,8 millió eurós bírságra adócsalás miatt, de Lionel Messi is elfelejtett annak idején 4,1 millió eurót befizetni az államkasszába még a Barcelona játékosaként.