A futballrajongóknak hamarosan lehetőségük nyílik arra, hogy a világbajnokság történetének egy meghatározó relikviáját birtokolják. A Sotheby's elárverezi azt a hat mezből álló szettet, amelyet a szupersztár Lionel Messi viselt a tavalyi katari világbajnokságon, amikor Argentína 3-3-as döntetlen után büntetőkkel győzött a címvédő Franciaország ellen – írja a Bloomberg.

A hosszanti csíkos kék-fehér mezek – köztük a december 18-i döntő mérkőzésen viselt egyik – a legértékesebb sportemlékgyűjtemény lehet, amely valaha árverésre került; a becslések szerint a készlet értéke meghaladja a 10 millió dollárt (3,47 milliárd). A jelenlegi rekordot Michael Jordan 1998-as NBA-döntős meze tartja, amely 10,1 millió dollárért kelt el a Sotheby's New York-i árverésén tavaly.

Maradona és Jordan mezeinek társaságában

A legtöbbet eladott labdarúgó-emléktárgyak jelenlegi rekordját egy másik argentin labdarúgó, a néhai Diego Maradona által 1986-ban az Anglia elleni „Isten keze mérkőzésen” viselt mez tartja. Ez 9,3 millió dollárért (3,22 milliárd forint) kelt el a Sotheby's londoni árverésén 2022 májusában.

A 2022-es FIFA-világbajnokság a sporttörténelem egyik legnagyobb eseménye volt, amely elválaszthatatlanul kapcsolódik Messi hősies útjához, és szilárdan megalapozza minden idők legnagyobb játékosának státuszát

– mondta Brahm Wachter, a Sotheby's modern gyűjteményekért felelős vezetője a bejelentéshez kapcsolódó közleményben. „Ennek a hat meznek az eladása monumentális eseményként magasodik az aukciók történetében, amely a rajongóknak és a gyűjtőknek a Messi teljesítményéhez való kapcsolódás élményét nyújtja.”

A sportemléktárgyak árverései a vásárlók új generációját vonzzák, a licitálók fele 40 év alatti. Több mint 50 százalékuk szintén új licitáló.

Az amerikai székhelyű AC Momento technológiai startup cég hozza árverésre a mezeket. A bevétel egy részét a Leo Messi Alapítvány támogatásával az UNICAS projektre fordítják. A Sant Joan de Déu barcelonai gyermekkórházzal közös projekt a ritka betegségekben szenvedő gyermekek kezelését támogatja.