A csaknem 1000 üzlettel rendelkező elektronikai kiskereskedő azt állítja, hogy azokban a boltokban, ahol magasabb a létszám, teljes körű szolgáltatást nyújtanak a pénztárak, van biztonsági személyzet a bejáratoknál és egyéb stratégiák révén meg lehet akadályozni a bolti lopásokat – mondta Corie Barry vezérigazgató a CNN-nek.

A National Retail Federation szerint azonban az elektronikai cikkek továbbra is a leggyakrabban eltulajdonított áruk közé tartoznak a kiskereskedelemben, pedig lapos képernyős tévéket nehezebb ellopni, mint a borotvapengéket.

A kiskereskedők jelentése szerint a zsugorodás 19 százalékkal, 112 milliárd dollárra nőtt 2022-ben, és csaknem megduplázódott a járvány előtti szinthez képest, és ezért a bolti lopásokat, benne a szervezett bűnözést hibáztatják, amelyek azért lopnak az üzletekből, hogy online eladják az árut.

(A zsugorodás adatai egyébként magukban foglalja az alkalmazottak lopását, a sérült termékeket, az adminisztrációs hibákat, az online csalásokat és egyéb tényezőket is.)

Elemzők szerint a Best Buy meg tudta akadályozni a zsugorodást a potenciális elektronikai vásárlók erős ügyfélszolgálati támogatásával, amihez jól képzett és jól dolgozó üzletekre van szükség. A bűnmegelőzési szakértők szerint több kiskereskedőnek kellene alkalmaznia ezeket a gyakorlatokat a bolti lopások visszaszorítása érdekében.

Túldimenzionálják a bolti lopások jelentőségét az üzletek

A szakértők szerint túlbecsülik a lopás mértékét és azok hatását a kiskereskedők, ugyanis a veszteségeiket nem ezeknek a bűncselekményeknek köszönhetik az Egyesült Államokban. Bővebben >>>

Az elmúlt években sok kiskereskedelmi lánc csökkentette az üzletekben dolgozók létszámát, automatizálta a szolgáltatásokat, és több felelősséget hárított a vásárlókra, hogy pénzt takarítson meg és növelje a haszonkulcsot.

John Eck, a Cincinatti Egyetem kriminológusa szerint azonban a szűkös üzletek és a több önpénztári sáv növeli a kockázatokat.

Minél több kiskereskedő törekszik a munkaerőköltség csökkentésére, és több energiát fordít a vásárlókra, annál nagyobb a bolti lopások száma

 – mondta Eck.

A Lowe's is az alacsony lopási arányát az üzletekben alkalmazott magasabb létszámnak tulajdonította. A legjobb visszatartó erő bármilyen típusú lopási próbálkozással szemben a hatékony ügyfélszolgálat - mondta a vezérigazgató, Marvin Ellison.

Járványként terjed a bolti lopás, ez már a Tescónak is sok

A kiskereskedők most levélben követelnek kormányzati fellépést a növekvő bűnözés miatt. Bővebben >>>