Bár idén a kereskedelem is megszenvedte a válságot, a Black Friday novemberi akciói, továbbá az év vége hozhat némi vigaszt a szektor vállalkozóinak, hiszen minden évben a novemberi, decemberi forgalom az, ami a legtöbb profitot termeli.

KSH adatai szerint 2023 májusában a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,7, naptárhatástól megtisztítva 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,3;
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9;
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 25,9 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal elmaradt az előző havitól. 2023. január-májusban a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,8 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Tehát sokat lendíthet a fogyasztók vásárlási kedvén, hogy az ünnepek közeledtével, megkezdődnek az úgynevezett Black Friday-akciók is. 

Milyen „ünnep” a fekete péntek, és mit érdemes tudni róla?

November közepén már izzítják a pénztárcákat a vásárlók, megkezdődnek ugyanis az év végi nagy leárazások, amit már itthon is gyakran Black Friday, illetve Black Week néven emlegetünk. De honnan ered az elnevezés és mit érdemes tudni a „vásárlás ünnepéről”? Bővebben --->

Idén ugyan csak november 24-én lesz a hivatalos Black Friday, de senki se csodálkozzon, ha már most, és még karácsonyig sokszor ezzel a marketingfogással kínálják termékeiket a kereskedők.

A nagyobb online áruházak a Black Friday által keltett érdeklődést bevételeik növelése érdekében igyekeznek több napra is kiterjeszteni. Idén számos üzletben például már november 10-én és 17-én is hirdettek, hirdetnek ilyen típusú akciókat. Még hatékonyabb eszköz a leértékelési hullám folytatása a Black Friday-t követő hétvégén, sőt, még hétfőn is, amivel az előző évek tapasztalatai alapján egy helyett négy napon át kiugró forgalommal lehet zárni: innen ered a Black Week elnevezés.

A Black Friday utáni hétfő Cyber Monday néven ismert, és főként az online boltok által kínált leértékelések miatt lett fontos, ez idén november 27-re esik.

Mekkora kedvezményekre számíthatunk 2023-ban?

Az akciós időszakban akár 40-50 százalékos kedvezményeket is kínálhatnak az üzletek, és mára alig van olyan kereskedő, aki ne használná ki ezt az időszakot. Megfigyelhető azonban, hogy a Black Friday átalakult: az egyetlen napra fókuszált aktivitás nem csak a vevőkör számára volt nehéz, hanem a résztvevő cégek informatikai, logisztikai, ügyfélszolgálati és futárszolgálati rendszere is komoly kihívásokkal nézett szembe. 

Az erőforrásigények miatt a kampányok kiszélesedtek. Ez ahhoz is vezetett, hogy az akciók mértéke is megváltozott, hiszen senki nem tud 30-40 százalékos kedvezményt biztosítani a piacon, amelyen az átlagos árrés 10-12 százalék közé tehető

– nyilatkozta Sásdi Norbert, a Pepita.hu képviselője a Pénzcentrumnak. A 2023-as év legizgalmasabb trendje az árak alakulásában figyelhető meg, hiszen az általános drágulás nagy befolyással van az engedmények mértékére – azonban nem biztos, hogy olyan végeredménnyel, ahogyan azt sokan várnák.

Ezekben a szektorokban találkozhatunk leárazásokkal

A Pénzcentrum megírta, hogy a népszerű termékek továbbra is az elektronikai és a napi fogyasztási cikkek, de ezen belül már inkább a kisebb háztartási gépek és a szépségápolási cikkek lesznek a húzótermékek. A korábbi évek toplistás árucikkei – mobiltelefonok, tévék, laptopok – egyre lejjebb csúsznak az eladási listákon, aminek elsődleges oka a komolyabb technológiai újdonságok hiánya ebben a körben, illetve a nagyobb befektetést igénylő vásárlások halasztása a válság miatt.

A Black Friday nem csak a termékekre, hanem a szolgáltatásokra is vonatkozhat.

Belföldi vagy külföldi utakat, szállásokat, hotel kuponokat vagy akár repülőjegyeket is tudnak a vevők akciós áron vásárolni. Általában az aktív kulturális élet kedvelői sem maradnak ki a Black Friday akciókból, hiszen egyre több kulturális programot szervező értékesít ilyenkor jegyeket és belépőket kedvezményes áron – olvasható a Black.Friday.hu weboldalán.