Pénzmosás miatt közel hét év börtönbüntetést kapott pénteken egy londoni bírósági tárgyalás után egy nő, akit azzal vádoltak, hogy bitcoint váltott át készpénzre és ingatlanra, hogy segítsen elrejteni egy 5 milliárd fontos (2255 milliárd forint) csalás bevételét.

Az ügyészek szerint Wen Jian segített elrejteni a 2014 és 2017 között csalárd vagyonszerzési programok keretében közel 130 ezer kínai befektetőtől ellopott pénz forrását. A vádak szerint nem ő vett részt a pénzmosás alapjául szolgáló csalássorozatban, amelyet egy másik nő irányított.

A nyomozás részeként a brit rendőrség több mint 61 ezer bitcoint tartalmazó tárcákat foglalt le, ami az egyik legnagyobb kriptopénz lefoglalás a bűnüldöző szervek által világszerte.

A 61 ezer bitcoin mintegy 1,4 milliárd fontot (631,4 milliárd forint) ért, amikor a rendőrség 2021-ben hozzáférést szerzett – közölték az ügyészek a tárgyalás során. Most több mint 3 milliárd fontot ér. A 42 éves nő tagadta a háromrendbeli pénzmosás vádját, és azt mondta, hogy nem is volt tudomása a bitcoinhoz kapcsolódó bűncselekményekről.

Még tart a felhajtás, de már látható a bitcoin halála

Hetek óta mindenkori csúcsa közelében mozog a bitcoin árfolyama, ám érdemben nem emelkedik tovább. A többi kriptodevizát, melyekből végtelen mennyiség előállítható, nem övezi túl nagy figyelem. Mindez nem véletlen: a bitcoin megalkotója mindezt előre kigondolhatta, óriási tapasztalattal rendelkezhetett a befektetői lélektan területén.

A részletekről ITT írtunk bővebben.