Az online Árfigyelő rendszerbe adatokat szolgáltató kiskereskedők egy része nem egységes, hanem boltonként eltérő árazást alkalmaz. Volt olyan boltlánc, amelyik csak egy-két üzletében csökkentette egyes élelmiszereknek az árát azért, hogy az Árfigyelő rendszerben a legolcsóbb legyen.

Az Árfigyelőt létrehozó munkacsoport erre a kiskapura keresett megoldást annak érdekében, hogy ez a gyakorlat semmilyen módon ne tévessze meg a fogyasztókat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a rendszert létrehozó munkacsoport folyamatosan fejleszti az online Árfigyelőt. Ennek köszönhetően az öldöklő napi árversenyben már nem kerülhetnek előnybe azok a kiskereskedők, amelyek egyes élelmiszerek árát csak egy-két boltjukban csökkentették – szerepel a GVH közleményében. 

Mostantól az egyes termékkártyákon a legalacsonyabb ár megjelenítésénél az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árakat veszi figyelembe a rendszer a legalacsonyabb ár meghatározásához.

A nem egységesen árazó kiskereskedők esetében, az egyes termékkártyákon továbbra is megtalálható lesz a „-tól -ig” jelölés, ugyanakkor mostantól a termékkártyákon a legalacsonyabb ár megjelenítésénél az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árakat veszi figyelembe a rendszer a legalacsonyabb ár meghatározásához.

Ezzel kizárható, hogy egyes kiskerekedők csak egy-két boltjukban csökkentve egy termék árát, megtévesztő módon a legalacsonyabb árat kínáló boltláncként jelenjenek meg az adott termékkategóriában.

A minisztérium szerint irgalmatlanul pörög az árfigyelő

A GFM azt mondja, hogy szeptemberben – eddig – 34 termékkategóriában csökkent az árfigyelőben megfigyelt élelmiszerek átlagára. Bővebben >>>

További újítás, hogy mostantól az egyes termékkártyákon az is olvasható, hogy az adott termék az azt forgalmazó kiskereskedő pontosan hány boltjában érhető el az adott napon, az akciós termékeket pedig a vásárlókat tájékoztatószázalék jel mutatja meg a termékkártyákon.

Az Árfigyelőn hamarosan élesedik a térképes boltszűrő, amivel lehetőség lesz csak a környékbeli boltok termékeire szűrni, illetve a tervek között szerepel az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése is. Mindemellett ősszel várható a termékkategóriák bővítése is.