A munkát irányító David O'Connell kapitány a parti őrség részéről közölte, hogy az ideiglenes mentési útvonal az első lépés a Baltimore múlt kedden megbénult kikötőjének megnyitása felé vezető hosszú úton. A kikötőzárat Maryland állam mellett az egész Egyesült Államok gazdasága és szállítási lánca megérzi.

A hatóságok azt is hangsúlyozták, hogy a mentesítési munka során elsődleges megtalálni annak a 4 embernek a holttestét, akiket a romok között gyanítanak a víz alatt. Az összesen hat halálos áldozat közül két ember holttestét egy furgonban megtalálták a búvárok, ám a veszélyes körülmények miatt a további kutatást felfüggesztették csütörtökön.

A több ezer tonnás acélszerkezet és a megsemmisült híd útburkolatának eltávolítására múlt csütörtökön a helyszínre érkezett a keleti partvidék legnagyobb, 1000 tonna emelésére képes daruja. Szombat óta egy kisebb daru is részt vesz a munkában. Szintén szombaton sikerült kiemelni a híd első darabját. A mentesítés során a híd acélszerkezetét a helyszínen akkora darabokra kell vágni, amely a daru számára megemelhető.

Joe Biden elnök hétfőn felkeresi a szerencsétlenség helyszínét, hogy személyesen tájékozódjon a munkáról – közölte a Fehér Ház szóvivője hétfőn, hozzátéve, hogy az elnök állami és helyi vezetőkkel találkozik majd.

Gazdasági fennakadásokat okoz a Baltimore-i hídomlás. A múlt kedden összeomlott híd roncsai az Egyesült Államok egyik legfontosabb kikötőjét zárják el a külvilágtól. Itt olvashatja a részleteket >>>

Szintén hétfőn a szövetségi Kisvállalkozási Hivatal (US Small Business Administration) két helyen nyitott irodát a katasztrófában érintett kis cégek támogatására. A kormányszerv szóvivője elmondta, hogy az anyagi hátrányt szenvedett vállalkozások akár 2 millió dolláros hitelt vehetnek igénybe a nehézségek áthidalására.

Francis Scott híd Baltimore városa közelében a Patapsco folyó torkolatának két partját kötötte össze, és teljes hossza 2,6 kilométer volt. Az acélszerkezetű építmény március 26-án kedden a kora hajnali órákban omlott össze, miután egy meghibásodott konténerszállító hajó nekiütközött az egyik tartópillérnek. A híd forgalmát a hajóról leadott vészjelzés nyomán percek alatt kellett leállítani, ami sikeres volt. A hídon tartózkodó 8 karbantartó munkást azonban már nem tudták értesíteni, ők a vízbe zuhantak, kettőjüket tudták kimenteni a gyorsan kiérkező vízi mentőegységek. A hat áldozat Latin-Amerikából érkezett munkás volt.

A lezárt kikötőben mintegy 8 ezer ember dolgozik, és az ott havonta megmozgatott konténermennyiség súlya eléri a 600-700 ezer tonnát.