A felavatásra szánt két komp és két katamarán Nagy Márton miniszter sajtótájékoztatójának csúszása miatt 40 perc késéssel indulhatott el Siófokról. További 25 perc késést okozott, hogy a tervezésnél nem vették figyelembe a meteorológusok által előre jelzett 50 kilométeres szélnek, 60 kilométeres széllökéseknek köszönhető félméteres hullámokat – írta meg a balatontipp.hu.

Ezzel érvénybe léptek a személy-, séta- és programhajók idei díjai.

Az emelés mértéke átlagosan 9-10 százalék körüli, de van olyan tétel is, ahol az érintetteknek 67 százalékkal kell többet fizetni a tavalyinál.

Az emelés nagysága átlagosan legalább duplája a kormány által az idei évre tervezett 5,2 százalékos inflációnak.

A települések között menetrend szerint közlekedő személyszállító hajók jegyeit négy díjzóna szerint kell fizetni:

  • az első díjzónában 1950 forint lesz egy teljes árú jegy, ami 8 százalékkal haladja meg a tavalyi díjat,
  • a második díjzóna 2200 forint – itt 10 százalékos az emelés,
  • a harmadik díjzónában 2400 forint – 9 százalékos emeléssel,
  • a negyedik díjzónában 2750 forint lesz a menetdíj,  – ez 10 százalékos emelést jelent.

Díjzónák szerint ugyanilyen arányban – 8, 9, 10 százalékkal – emelték a gyerekek, a diákok, nyugdíjasok és családosok jegyeinek árát az előző évhez képest. A gyerekek a teljes árú jegyek árának 50 százalékáért, a diákok és nyugdíjasok a teljes árú 75 százalékáért, a 2+2 fős családok pedig a teljes árú jegy árának 270 százalékáért utazhatnak.

A személyhajókon

  • a kerékpárokat a jövőben 1100,
  • a gyerekbicikliket 550 forintért viszik díjzónától függetlenül, ez 10 százalékkal nagyobb a tavalyi díjnál,
  • a kerékpár utánfutó 1100 forinttal indul,
  • a kutyaszállítás 600 forintos és a kutya szájkosár 1600 forintos díja nem változott.

A legdurvább „hajótlanítást” az idén Balatonföldvár szenvedi el.

Az idén új lehetőségként személyhajóval lehet utazni Alsóörsről és Balatonalmádiból Balatonszemesre, Balatonlellére, Balatonboglárra. Ugyanakkor megszűnik a Badacsony-Balatonföldvár-Balatonfüred közötti hajózási lehetőség. 2024-ben már nem szerepel az érvényes díjszabás táblázatban a Földvárról Badacsonyba, Balatongyörökre, Balatonmáriafürdőre, Fonyódra, Keszthelyre, Révfülöpre, Szigligetre szóló jegy kategóriája.

Speciális gyerekjáratok tavalyi varázshajója az idén gyermekhajóként működik.

 

  • A felnőttek jegye az idén 3500 forintba kerül, ami 17 százalékkal haladja meg a tavalyi összeget,
  • itt fizetni kell a 4 év alatti gyerek után is, az 1750 forintos díj ugyancsak 17 százalékos növekedést mutat, 
  • megszüntették a  4-14 év közötti gyerekek korcsoportos jegyét, akik tavaly még önálló tételként szerepeltek 2100 forintos árral a díjszabásban. Az idén a 4 évesnél idősebb gyerekeket egyberakták a felnőttekkel, így most már rájuk is a 3500 forintos díj érvényes, ami 67 százalékos emelést jelent a tavalyi díjukhoz képest. 

A Bahart állami támogatással, 5,7 milliárd forintból megvásárolt négy új hajója 40 éve nem látott fejlesztés, újabb lendületet ad a balatoni turizmusnak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az új hajók átadásán az év turizmusáról szólva elmondta, minden esély megvan arra, hogy a 2019-es rekordévet felülmúlja, hiszen az első negyedév eredményei nagyon jók: eddig Budapesten 18 százalékos, vidéken 14 százalékos a növekedés, és a húsvét is jól alakul. Közel 220 ezer ember 510 ezer foglalást adott le a húsvéti hétvégére - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a Balaton kiemelkedő szerepet tölt be az ország turizmusában, fontos, hogy 12 hónapos turisztikai célponttá váljon. A teendők közül kiemelte a tó vízminőségének javítását, a balatoni turizmust ellátó szakemberképzés megteremtését, a térség természeti és kulturális örökségének megőrzését, a marketing javítását, valamint a térségi összefogás erősítését.

A Bahart flottájáról azt mondta, hogy a modern kor kihívásainak megfelelő négy új hajó mellett a régiek megőrzésére, felújítására is gondot fordít a hajózási társaság.

Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója úgy fogalmazott, Közép-Európa legmodernebb hajóit adhatták át. Kiemelte, hogy a két új komp 20 százalékkal növeli az eddigi szállítókapacitást, gyorsabbá téve az átjutást Tihany és Szántód között, a panorámafedélzetük pedig plusz élményt ígér. Az új hajók kerékpárszállító kapacitása sokkal nagyobb, mint a korábbiaké. 

A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok a BAHART eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel rendelkező hajói, amelyek 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok pedig 350 utast és 35 kerékpárt vihetnek egy időben a partok között - ismertették az átadóünnepségen.

Az MTI kérdéseire válaszolva Veigl Gábor elmondta, a 75 százalékban állami, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő, 10,6 milliárd forint alaptőkéjű Bahart az elmúlt évben 4,6 milliárd forint árbevételt ért el. A nettó árbevétele 9 százalékkal haladta meg az előző évit – tette hozzá.