A 2024. január 1-től életbe lépő szabályozás értelmében a babaváró hitelek esetében felvehető maximális hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik, a termékre jogosultak köre ugyanakkor jelentősen szűkül. Jelenleg a hitelt azon házaspárok vehetik igénybe, ahol a pár női tagja a 18 éves kort betöltötte, de még nem múlt el 41 éves.

Ezzel szemben 2024-től már csak azok a házaspárok vehetik fel a terméket, ahol a feleség 30 év alatti.

Átmeneti szabályként 2024-ben még a 30 és 41 év közötti nők is igényelhetik a babaváró hitelt abban az esetben, ha igazolják várandósságukat. A Bankmonitor szakértői szerint a termék 30 év alatti nőkre történő leszűkítése érdemben mérsékelheti a hitelfelvevők számát – írta a Pénzcentrum.hu.

Budapesten 10-ből 7 pár nem veheti fel a babaváró hitelt

Egyedi hitelszerződés-adatok alapján az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet, ami nagyságrendi becslést jelenthet arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben.

Budapesten azonban alacsonyabb a 30 év alatti babaváró hitelt igénylő nők aránya (30 százalék), mint vidéken (41,8 százalék), így itt nagyobb csökkenés valószínűsíthető. Ez azért is lehet fájdalmas, mert a babaváró hitel részben vagy egészben önerő lehet egy lakáshitelnél, ami azért fontos, mert a bankok a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80 százalékáig hiteleznek, a fennmaradó részt saját forrásból kell biztosítani.

A fővárosiak a csok miatt is bosszankodhatnak 

Nem elég azonban, hogy az igénylési korhatár radikális csökkentése leginkább a budapestieket sújtja, a szakértők szerint a csok támogatás jövő évi kivezetése a nagyobb településeken ugyancsak jelentős hatással lehet majd az itt élők életére. Elég csak arra gondolni, hogy a meglévő gyerekre igényelt csok támogatás ugyancsak önerő lehet egy lakáshitelnél, ennek összege pedig a gyerekek számától és az ingatlan típusától függően 0,6-10 millió forintot jelenthet.

Legalább ekkora pénzügyi veszteség az is, hogy

a budapestiek a csok-kal együtt a csok hitel lehetőségétől is elesnek 2024-től, ami két gyerekkel 10 millió, három gyerekkel 15 milliós kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos fix kamatú finanszírozást jelent.

Ez különösen a jelenlegi kamatkörnyezetben komoly hátrány, hiszen az átlagos piaci lakáshitelkamatok 8-9 százalék körül vannak.