Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az euróban történő azonnali átutalásokat lehetővé tevő rendeletet az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban – közölte az uniós tanács hétfőn.

A Reuters beszámolója szerint az azonnali fizetésről szóló rendelet

lehetővé teszi, hogy az utalást követően az összeget tíz másodpercen belül jóváírják a magánszemélyek és a vállalkozások számláin a nap bármely szakában, akár munkaidőn kívül is, függetlenül attól, hogy az utalás országon belüli vagy egy másik EU-tagállamba irányul.

Az EU-ban letelepült olyan fizetési szolgáltatók, amelyek euróban történő átutalást biztosítanak, kötelesek lesznek felajánlani az azonnali fizetések euróban történő küldését és fogadását. A díjak pedig ebben az esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai.

Az új szabályok a várakozások szerint javítani fogják az európai gazdasági és pénzügyi szektor stratégiai autonómiáját, mivel segítenek csökkenteni az unión kívüli országok pénzügyi intézményeitől és infrastruktúráitól való túlzott függőséget. A vállalkozások jobban kézben tudják tartani pénzforgalmukat, a kereskedők pedig csökkentik működési költségeiket és jobb szolgáltatást tudnak nyújtani, például azonnali visszatérítést. A jogszabály célja továbbá annak biztosítása, hogy az EU lépést tartson a technológiai fejlődéssel, védje a pénzügyi rendszert és a gazdaságot a szervezett bűnözéstől.

A rendelet szerint az azonnali fizetést biztosító szolgáltatóknak ellenőrizniük kell, hogy a kedvezményezett IBAN-száma és neve megegyezik-e, valamint figyelmeztetnie kell az esetleges hibákra vagy csalásra a tranzakció előtt.

Ez a követelmény a rendszeres transzferekre is vonatkozik majd. A pénzforgalmi szolgáltatónak haladéktalanul át kell váltaniuk a tranzakció összegét euróra, ha a fizetés nem eurós számláról érkezik.

Az új szabályok egy átmeneti időszak után lépnek életbe, amely az euróövezetben gyorsabb, azon kívül viszont hosszabb lesz, ugyanis az uniós fizetőeszközt nem használó országokban több időre van szüksége az alkalmazkodáshoz.

Csekkfüzetek és lassú utalások: ez már a múlté, de a bankoknak a jövőre is fel kell készülniük

Ma már közhelynek számít, ha az élet bármely területén a digitalizáció előnyeiről beszélünk, de még a modern világban is van hová fejlődni. A bankok és pénzintézetek is átléptek már a digitális világba, de nem mindegy, hogyan folytatják ezt az utat.