A hét ország több mint 2000 adó-, vám- és rendőrségi nyomozójából álló csapat öt letartóztatást hajtott végre, több mint 450 házkutatást végzett, valamint ingatlanokat és gépkocsikat foglalt le Belgiumban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában és Spanyolországban – adta hírül az Europol.

Az Europol támogatta a Huracán kódnevű műveletet, amelyet a kölni Európai Ügyészség (EPPO) vezetett, miután a több mint 10 000 autó nemzetközi kereskedelmét érintő nagyszabású hozzáadottértékadó-csalási (HÉA-csalási) csalássorozatot fedeztek fel. A rendszer mögött álló szervezett bűnözői csoport csalárd forgalmát 225 millió euróra (83,5 milliárd forint) becsülik, a gyanúsítottak által okozott becsült áfa-kiesés pedig legalább 38 millió euróra (14 milliárd forint) tehető. 

Hiányzó HÉA-befizetések

A Huracán-vizsgálat egy olaszországi adóhatóság 2021 januárjában az EPPO-nak tett bejelentésével kezdődött. A hatóság riasztást kapott, amikor Olaszországban és Magyarországon bejegyzett cégek – miután nagyszámú autót szereztek be Németországból, majd azt követően más uniós országok magánszemélyeinek és vállalkozásainak értékesítették – nem fizettek áfát az olasz államnak. 

Ami csupán egy szokványos bejelentésnek indult, gyorsan egy nagyszabású nemzetközi áfacsalási rendszer lelepleződésévé vált.

Az EPPO európai delegált ügyészeinek az ügyészség központi hivatalának nyomozóival együtt néhány hónapon belül sikerült felderíteniük a hiányzó kereskedők hálózatát és a HÉA-csalási rendszer mögött álló szervezett bűnözői csoportot.

Több millió eurós csalás

Az összegyűjtött bizonyítékok szerint a szervezett bűnözői csoport hatalmas hálózatot használt, hogy a következő modus operandit alkalmazza. Egy németországi székhelyű, papíron törvényesnek tekintett puffercég online vásárolt autókat egy német autókereskedőtől. A cég kifizette az árat az áfával együtt, áfa-visszaigénylést vezetett be, és az áfát visszakapta a német államtól. 

Ezt követően a cég az autókat Németországon kívül, nevezetesen Olaszországban és Magyarországon, „hiányzó kereskedőknek” adta el. A gépkocsi árát ekkor az online piactérről származó eredeti/első számlán feltüntetett nettó árnál valamivel magasabbra, de már vonzóbbra jelölték, mivel az úgynevezett hiányzó kereskedőknek a Közösségen belüli áfa-szabályok miatt nem kellett áfát fizetniük. 

A hiányzó kereskedő ezután nagyon vonzó áron adta el az autót egy végső vevőnek vagy egy másik vállalatnak. A végső vásárló kifizette az áfát, és ahelyett, hogy az áfát az államnak fizette volna be, a hiányzó kereskedő – ahogy a neve is mutatja – megtartotta azt nyereségként, és eltűnt. 

10 ezer eladott autó, 60 gyanúsított

A becslések szerint több mint 10 ezer autót adtak el ezzel a módszerrel, és összesen mintegy 60 embert gyanúsítanak azzal, hogy részt vettek a szervezett csoportban, vagy támogatták a fő gyanúsítottakat. A bűnözőknek 2017 és 2023 júniusa között összesen több mint 225 millió eurós csalárd forgalmat sikerült generálniuk. 

A bizonyítékok szerint a gyanúsítottak rendszeresen hamis számlákat állítottak ki az érintett magánszemélyeknek vagy kereskedőknek, amelyek azt a látszatot keltették, hogy a magánszemélyek vagy kereskedők szabályosan vásárolták meg a járműveket és fizették meg az áfát. Ezeknek a számláknak köszönhetően a magánszemélyek később egy másik országban regisztráltathatták a megvásárolt járműveket.

Ez a rendszer tisztességtelen versenyt tett lehetővé, mivel a gépkocsikat a piaci ár alatt értékesítették. A nyilvánvaló HÉA-csalás és adócsalás mellett a nyomozás szervezett bűnözés, pénzmosás és okirat-hamisítás gyanúját is megalapozza.