A Volvo Cars 2023-ban rekordszámú járművet értékesített, amit az elektromos autók iránti kereslet és a stabilizálódó ellátási láncok is segítettek, ám a növekedés üteme az év vége felé mérséklődött, és a részvények árfolyama a korai kereskedésben is csúszott – írja a Reuters.

Az egy év alatt eladott autók száma tavaly 15 százalékkal 708.716-ra nőtt, közölte a vállalat, hozzátéve, hogy a teljesen elektromos járművek (EV) iránti kereslet különösen jó volt, és 2022-től 70 százalékkal nőtt.

Minden idők legmagasabb értékesítési rekordja a Volvo Cars erős villamosított termékportfóliójának bizonyítéka, a stabilabbá vált ellátási lánccal együtt

– áll közleményben.

Volvo növekedési üteme decemberben 4,6 százalékos volt 2022 azonos hónapjához képest, Európában 4 százalékkal, Kínában 6 százalékkal, az Egyesült Államokban pedig 23 százalékkal nőtt.

A részvények nem rezonáltak az eladásokra

A Volvo Cars, amelynek többségi tulajdonosa a kínai Geely, részvényeinek árfolyama pénteken 1,4 százalékkal 30,49 svéd koronára esett, ami történelmi mélypontot jelent a 2021 végén tőzsdére lépett vállalat számára. A részvény november óta nyomás alatt van, miután a Geely 100 millió volvós részvényt kínált eladásra.

Elemzők megkérdőjelezték a Volvo intenzív összpontosítását az elektromos autókra, azzal érvelve, hogy az általános EV-piac alulteljesít, és a Tesla erős versenyének van kitéve. A Volvo beszámolója szerint a teljesen elektromos és hibrid autók decemberben az Európában, a vállalat legnagyobb piacán eladott autók 55 százalékát tették ki.