Nem kis felfordulást okozott a pénz- és tőkepiacokon hétfőn, hogy az őszi elnökválasztás legnagyobb esélyeséve lépett elő a jobboldali Javier Milei Szabadság Előretör pártja, amely a vasárnap megrendezett előválasztáson első helyen futott be, a szavazatok mintegy 30 százalékát megszerezve.

Milei, aki Donald Trump korábbi amerikai elnök nagy tisztelője, többek között a központi bank bezárásával kampányolt, továbbá a peso helyére a dollárt tenné meg hivatalos fizetőeszköznek.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága súlyos gazdasági válsággal küzd.

Az éves infláció a '90-es évek hiperinflációs időszaka után idén februárban lépte át először a 100 százalékot, és az elmúlt hónapokban is stabilan három számjegyű tartományban maradt.

A peso árfolyamának rögzítése mellett a jegybank drasztikus kamatemeléssel válaszolt, az alapkamatot 97 százalékról 118 százalékra emeli, amely az egyik legmagasabb a világon.

Porig égetnék a nemzeti bankot: újabb országban tört előre a szélsőjobb

Megugrott a szélsőjobboldali nézeteket valló közgazdász támogatottsága Argentínában, ő nyerhet az októberi voksoláson, derült ki a vasárnapi előválasztáson. Javier Milei dollárra cserélné az argentin pesót, a központi bankot pedig „porig égetné”, kérdéses azonban, hogy mindehhez a kongresszusi támogatást is megkapná-e. Bővebben >>>

A gazdaság az idén várhatóan 2-3 százalékkal zsugorodik, miközben a központi bank tartalékai is megcsappantak. A Reuters piaci elemzőkre hivatkozva arról írt, hogy a jegybank nettó devizatartaléka 8 milliárd dolláros mínuszt mutat.

A kormány júliusban a Nemzetközi Valutalappal egy 7 milliárd dolláros hitelkeret folyósításáról állapodott meg, amelyet augusztusban és novemberben folyósíthatnak.

Miért rühellik sokan a dollárt? Megszabadulnának tőle az országok

Az amerikai dollár évtizedekig a világ tartalékvalutája volt, de dominanciája egyre csökken, mivel az Oroszországgal szembeni szankciók arra ösztönöztek számos országot, hogy a kereskedelemben tartalékvaluta bevezetésén gondolkodjanak. Az USA monetáris politikája, az erős dollár és a globális olajkereskedelemben bekövetkezett strukturális változások szintén hozzájárulnak ehhez. Bővebben >>>