A fájdalmas gazdasági visszaesés közepette és a kormányzati pénzek hiányában Javier Milei a decemberi hivatalba lépése óta a kemény megszorításokat helyezte kilátásba, és januárban több mint egy évtized óta az ország első havi költségvetési többletét könyvelhette el, ami a befektetők fülének zene volt a túlköltekezés évei után.

Ez nem segített neki abban, hogy sok barátot szerezzen a megszorongatott regionális kormányzók vagy szakszervezetek körében, ami a tüntetések megugrását eredményezte, ellenben elbűvölte a befektetőket, egyes kötvényeket négyéves csúcsra emelve, és az argentin kockázati indexet 2022 óta nem látott mélypontra csökkentve.

Úgy tűnik, a piac kezd hinni

– mondta Mariano Sardans, az FDI Argentina pénzügyi elemzője, hozzátéve, hogy ha sikerülne fenntartani ezt az irányt, az erősítené a pesót, lehetővé téve a dollárhoz való hozzáférést korlátozó szigorú devizakontroll feloldását.

Kemény megszorítások, növekvő társadalmi feszültség

Milei, aki merész ígéretet tett arra, hogy eltörli a tavalyi közel 3 százalékos költségvetési hiányt, igyekezett beváltani szavát. Kormánya csökkentette a kiadásokat, több mint 5 milliárd dollár értékben vásárolt dollárt a kimerült tartalékok feltöltésére, és a Bopreal-kötvények sikeres kibocsátásával átütemezte az importadósságokat.

Ez egyelőre erősíti a piac hitét abban, hogy Milei betartja a gazdaság stabilizálására tett ígéreteit, ami nem lesz könnyű feladat, mivel tanulmányok szerint a szegénység a 60 százalék fölé emelkedett, és az utcai tüntetések száma is egyre növekszik. Egyes dollárkötvények négy éve a legmagasabb szinten állnak, mások kétéves csúcsok közelében, bár még mindig a 35-45 centes dollárárfolyam körül, szorult helyzetben kereskednek.

20 éve nem volt annyi szegény Argentínában, mint most

Az egekbe szökött a szegénységi küszöb alatt élők száma Argentínában az év első hónapjában - közölte az Argentin Katolikus Egyetem.