A fénykorában a Balkán legnagyobb bányájának számító létesítmény az 1990-es évek háborúiban teljesen megsemmisült, az elmúlt több, mint 30 évben egyetlen kapavágás sem történt az aknákban, amelyek Szarajevótól 45 kilométerre északra fekszenek. Itt a 19. század végétől a délszláv háborúig pedig jelentős kitermelés folyt. Az 1970-es években az aknákból  évi 3 millió tonna ércet hoztak felszínre. Most egy brit cég, az Adriatic Metals kezébe kerültek a bányászati jogok, és a tervek szerint kezdetben napi 65 tonna nyersanyagot hoznak majd a felszínre, de a kitermelés előrehaladtával ez folyamatosan nőni fog – írja a Világgazdaság.

A város gazdasága romokban hever, a környék szinte elnéptelenedett.

A bányavárosban 8 ezer alá csökkent a lakosok száma, de az újrainduló kitermelés 300 embernek ad majd munkát, ezzel pedig fellendülhet a régió.

Az elmúlt években az arany ismét képes volt jobb teljesítményt elérni, 2019 eleje óta nagyjából 60 százalékot javult az árfolyam. A becslések szerint 2050-ig csupán aranyból és a ritkább fémekből 5 milliárd eurónyit tudnak majd felszínre hozni. Az orosz–ukrán háború miatt világviszonylatban is nagyon megnőtt a kereslet e nyersanyagok iránt.

Most pénteken az arany ára unciánként 0,07 százalékkal (1,40 dollárral) 2051,40 dollárra emelkedett. Itt írtuk meg a tőzsdei számokat >>>

Az utóbbi időben a kutatók több helyszínen is találtak aranyat.