A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt – írja közleménye címében a Pénzügyminisztérium, amely éppen rekordgyanús februári hiányról számolt be. Február végéig ugyanis 

  • az államháztartás központi alrendszere 1704 milliárd forintos hiánnyal zárt – ezen belül ...
  • - a központi költségvetés 1759,5 milliárd forintos hiányt,
  • - az elkülönített állami pénzalapok 79 milliárd forintos többletet,
  • - a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,5 milliárd forintos hiányt mutattak.

A PM szerint „a költségvetés a válságokban is helytállt”, a rendkívüli kiadások mellett is biztosította a forrásokat a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához. A kormány célkitűzése, hogy a hiányt és az államadósságot fokozatosan csökkentse. Február végéig nyugellátásokra 1420,7 milliárd forintot fordított a kormány a dupla nyugdíjjal együtt, míg gyógyító-megelőző ellátásra 386,3, kamatkiadásokra pedig 855,4 milliárd forintot fordítottunk.

A februári költségvetési képet a minisztérium szerint is nagyban árnyalja, hogy

az áfa-bevételek szezonalitása miatt február hónapban rendszerint több százmilliárd forinttal alacsonyabb bevétel képződik, mint egy átlagos hónapban.

A tárca szerint ennek az az oka, hogy az előző év negyedik negyedéves bevallásához kapcsolódó áfa-kiutalásokat a költségvetés legnagyobb részben ilyenkor téríti vissza. Ez okozhatta azt, hogy a Portfolio adatsora szerint

februári hónapban az elmúlt 22 évben nem zárt még ekkora mínuszban a költségvetés.

„A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett. A fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány a következő években 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt” – írja a PM. Varga Mihály tárcavezető január elején még arról beszélt, hogy erre 2025-ig várnunk kell.

A mostani közleményük azonban már úgy zárult, hogy a hiány mértéke az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet – azaz két hónap alatt már egy évet tolódott a 3 százalékos hiánycél elérése.