Társadalmi egyeztetést kezdeményezett a kormány a  kriptovalutákról szóló törvényjavaslatáról, amely célja, hogy az erről szóló szóló uniós szabályokat a hazai jogrendbe emeljék át.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) kidolgozott törvényjavaslat kiterjed

  • a kriptoeszközök Magyarországon történő kibocsátására, 
  • kereskedési bevezetésére, 
  • a Magyarország területén végzett kriptoeszköz-szolgáltatásra, 
  • valamint a felügyeleti feladatok ellátására.

Ez megnyitja az utat a kirptoeszközök bevezetése előtt a hagyományos pénzintézeti szektorban.

A javaslatból az is kiderül, hogy az Magyar Nemzeti Bank (MNB) lesz a kriptoszolgáltatásokat és kriptoeszközöket felügyelő hazai felügyeleti szerv - írja a Portfolio..

A törvényjavaslat szerint bár valószínűleg a pénzügyi szektor intézményei jelennek majd meg főként a kriptopiacon, ugyanakkor a szabályozás tágítja a lehetséges kriptoszolgáltatók körét.

Előírják azt is, hogy szigorúbban kell védeni a fogyasztókat, illetve azt is, hogy mi lenne a teendő egy kibertámadás esetén.

Az Európai Tanács tavaly májusban fogadott el a kriptoeszközök piacáról szóló rendeletet. Ezzel első alkalommal kapott uniós szintű jogi kereteket a kriptó. Itthon a kriptovaluta körül rengeteg kérdés van, sok esetre pedig nincs még meg a megfelelő szabályozás: ilyen például az a kérdés is, hogy mi történik a digitális javakkal, amikor valaki meghal.