Szlovénia egyre többet törődik a fenntarthatósággal, ennek egyik része, hogy a helyi termelőktől vásárolnak, az organikus kézműves termékeket igyekeznek felszolgálni az éttermekben. Érdemes kipróbálni az ottani pálinkát, a helyi húsból készült hamburgert vagy a narancsbort.
Szerző(k): Herman BernadettEgy kis szlovákiai faluban a település méretét meghazudtolóan nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek. Többféle gyümölcsből készítenek pálinkát, amiből anyagi haszna is van a falunak.
Szerző(k): Komócsin SándorNoha sokan petícióban követelték, hogy az augusztus 20-i tűzijátékot ne rendezzék meg, mivel egy gazdasági válságban egy ilyen költséges eseményen lehetne spórolni, Budapesten a kormány kitart a rendezvény mellett. Most pedig kiderült, hogy az ünnepségen 350 forint lesz egy korsó sör, ami kevesebb mint egy euró. A borok decije csupán 200 forintba kerül majd.
Szerző(k): Szabó DánielAz elmúlt másfél év hatványozottan nehéz helyzetbe hozta a pálinkafőzdéket. A pandémia alatt nem csak a bérfőzetők maradoztak el, de a HoReCa-szektor teljes leállásával a pálinkák utáni kereslet is jelentősen visszaesett. Mindezt csak megfejelte az idei szélsőséges időjárás, mely nagyon rossz évet hozott a gyümölcstermelésre, így a párlatok alapanyaghiánya még drágulást is hozott. Most minden a túlélésről szól.
Szerző(k): Kónya ÁdámA 78. uniós oltalom alatt álló árujelzőnk a Fertőd vidéki sárgarépáé lett - közölte az Agrárminisztériumra hivatkozva az MTI.
Szerző(k): Szabó M. IstvánA minőségi pálinka alapja a minőségi cefre: már itt eldőlhet sok minden, hiszen a legbonyolultabb kémiai folyamatok ekkor mennek végbe - hívja fel a figyelmet a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szerző(k): Szász PéterAz Európai Bizottság március 25-én oltalom alá vette a "Vasi vadkörte pálinka" elnevezést, ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma - közölte az Agrárminisztérium (AM).
Szerző(k): Domokos ErikaA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) barackpálinkákat vizsgált, melynek eredményeképp két pálinkát ki is vontak a forgalomból, az előállítókat pedig megbüntették - derül ki a hatóság közleményéből.
Szerző(k): Szabó ZsuzsannaIdén több helyütt változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt - adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Szerző(k): Domokos László