liberalizáció

05.
02.
07:22
Különös katasztrófa jöhet

Különös katasztrófa jöhet

Nem kellene megkötni a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) - véli a Financial Times publicistája, mert tovább erodálná az európai foglalkoztatást, s ezzel tovább gyengítené a demokráciát. A globalizáció vesztesei máris lázadnak.

Szerző(k): Komócsin Sándor
12.
27.
17:45
Nagy változás kezdődik Kínában

Nagy változás kezdődik Kínában

Engedélyezésről fokozatosan regisztrációs alapra helyezi át Kína az értékpapír-kibocsátási eljárást - közölte vasárnap a hivatalos kínai Hszinhua hírügynökség.

Szerző(k): MTI
10.
08.
19:35
Mikor kap versenytársakat a MÁV?

Mikor kap versenytársakat a MÁV?

Az EU közlekedési miniszterei jóváhagyták csütörtökön a belföldi vasúti személyszállítás fokozatos liberalizálását, de annak üteme lassabb lesz az Európai Bizottság eredeti javaslatában szereplőnél.

Szerző(k): MTI
11.
26.
09:29

Felszabadították a brit áramárakat

A brit energiahivatal (Ofgem) a növekvő piaci versenyre hivatkozva jövő áprilistól feloldotta az áramár még meglévő állami szabályozását. Jelenleg a piac több mint 70 százalékában a verseny érvényesül, a maradékon a korábbi regionális áramszolgáltató monopóliumok jogait eddig érintetlenül hagyták. A gázárakat már idén áprilisban felszabadították az 1995 óta tartó liberalizáció végeredményeként.

Szerző(k): Bana Péter
11.
05.
06:59

Megszűnhet az erőművi hatósági áramár 2004-től

Visszalépés lenne az eddigi állapotokhoz képest, ha 2004-től Magyarországon megszűnne a hatóságilag szabályozott erőművi termelői ár, ez ugyanis a kaliforniaihoz hasonló jelenségekhez vezethet – vélekedett egy múlt heti konferencián Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke. Gondot okozhat ugyanis a rögzített fogyasztói ár, miközben a termelői árakat felszabadítják. Cikkünk a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
10.
04.
06:59

A helyi hívás díja nem csökken a piacnyitás után

A távközlés liberalizációja nyomán várhatóan csak a nemzetközi díjak mérséklődnek. Az új távközlési törvény rendelkezései közül feltehetően a számhordozhatóságra vonatkozó fejezet okozza a legérzékenyebb veszteséget a Matávnak, mert könnyebben vált szolgáltatót az az ügyfél, aki magával viheti megszokott telefonszámát. Cikkünk a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
03.
28.
10:22

Az árampiac 35 százalékát liberalizálják 2003-ig

A kormány tervei szerint az árampiac 25 százalékát jövőre, 35 százalékát 2003 végéig liberalizálják, míg a gázpiacot legkésőbb az uniós csatlakozás időpontjában teljesen megnyitják - jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszter. 2003-ban, a csatlakozás várható időpontjában döntenek arról, hogy 2005-ig teljes mértékben felszabadítják-e az árampiacot, vagy erre csak hosszabb távon kerül-e sor.

Szerző(k): Baka Zoltán